Franc Kangler danes še zadnjič kot državni svetnik

Prvič v zgodovini bo državni svetnik mandat izgubil, ker mora v zapor, in prvič ga bo izgubil že drugič.

Objavljeno
18. marec 2014 20.30
Slovenija, Maribor, 21.11.2012 - prostest proti Kanglerju, clane volilne komisije in elektorje so odpeljali z volisca pod policijsko zascito foto:Tadej Regent/Delo
 Robert Galun, Peter Jančič, Brane Piano
Robert Galun, Peter Jančič, Brane Piano

Ljubljana – Francu Kanglerju bo državni svet danes odvzel mandat. Postal bo prvi svetnik, ki bo izgubil sedež, ker je sodišče odločilo, da mora v zapor. Kangler je prejšnji teden zavrnil možnost, da bi sam odstopil, in danes namerava še govoriti pred glasovanjem.

Svetniki bi odvzem mandata Kanglerju po zakonu lahko tudi zavrnili. A soglasna odločitev mandatno-imunitetne komisije ta teden, ki nasprotuje »glasovanju o nezaupnici sodišču«, kaže, da možnosti za tak razplet ni.

Sam ne bo odstopil

Nekdanji mariborski župan bo ob svetniški mandat že drugič. Prvič ga je izgubil takoj po konstituiranju sveta decembra 2012, ko mu ga 19 svetnikov, tistih bolj z leve (proti jih je bilo 18), s sklicevanjem na moralo in etiko ni potrdilo. Glasovanje je bilo, kar so predlagali tisti, ki so bolj z desne, tajno, da »ne bi prevladal pritisk ulice«. Odločitev večine je kot kršitev ustave in zakona soglasno čez nekaj mesecev razveljavilo ustavno sodišče in Kanglerja vrnilo v državni svet.

»Žebelj v krsto ugleda državnega sveta bo, če boste predlagali tajno glasovanje. Ne dovolite si tega,« je podpredsednik mandatno-imunitetne komisije Igor Antauer v ponedeljek nenavadno ostro odgovoril na vprašanje predsednika komisije Branka Šumenjaka, ki sodi k SDS, ali bo tudi drugič glasovanje o Kanglerjevem mandatu tajno. Antauer je še ocenil, da bi bilo lepo, če bi Kangler sam odstopil. A se ne bo zgodilo. Nekdanji mariborski župan je možnost odstopa odločno zavrnil. Vztraja, da s podpisom predloga za dodelitev občinskega stanovanja Karin Ježoviti ni storil kaznivega dejanja.

Med točo kamnov in jajc

Prejšnji teden je v državnem svetu Kangler napovedal, da bo danes na seji kot svetnik še zadnjič govoril. Pravico bo imel tudi glasovati o svojem mandatu. Minister za notranje zadeve Gregor Virant je med Kanglerjevim nastopom prejšnji teden zapustil dvorano in zunaj pojasnil, da kriminalcev ne bo poslušal.

Za svetnika je bil Kangler izvoljen novembra 2012, z glasovi 25 elektorjev. Preostali kandidati, Drago Žura (7 glasov), Jurij Matjašič (3) in Anton Bergauer (2), proti »glasovalnemu stroju« niso imeli možnosti.

Volitve je pred Rotovžem takrat glasno pospremilo približno 600 protestnikov. »Gotof je! Dupleški lopov! Kangler vun! Bejži v zapor! Kanglerja poslat sedet, ne pa v državni svet!« so skandirali na ulici in Kanglerju precej časa niso pustili zapustiti mestne hiše. V njej je bil ujet še dobri dve uri po volitvah. Domov je lahko odšel šele, ko je policija med točo kamenja in jajc izpraznila Rotovški trg in ga odpeljala na varno.

Povod za proteste je bilo nezadovoljstvo zaradi uvedbe cestnega radarskega sistema. Tretja volilna enota, v katero poleg Maribora spadajo občine Starše, Kungota, Pesnica, Rače-Fram, Hoče-Slivnica, Šentilj in Miklavž na Dravskem polju, ima 38 elektorjev, od tega največ Maribor: 23. Ko so izvolili Kanglerja, sta imeli največ elektorjev njegova Županova lista in SLS, skupaj enajst.

Kot predstavnik občine Miklavž je bil med elektorji Saša Pelko, oblečen v majico z napisom Gotof je. Pelko je bil takrat še član stranke Zares, pozneje je postal sodelavec župana Maribora Andreja Fištravca. Omenjalo se ga je tudi kot člana skupine na Facebooku Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, ki je pravzaprav sprožila upor proti Kanglerju in posledično izsilila njegov odstop.

Žura bo spet kandidiral

Če bo državni svet danes iz svojih vrst izključil Kanglerja, bodo razpisane nadomestne volitve. Branko Reisman, predsednik mariborske mestne volilne komisije, je pojasnil, da jih razpiše predsednik državnega zbora. Po Reismanovih besedah bo Janko Veber nadomestne volitve razpisal v 15 dneh, od dneva razpisa do dneva glasovanja pa ne bo smelo preteči več kot 60 in ne manj kot 40 dni.

Kandidati za Kanglerjev svetniški stolček se še niso postavili v vrsto. Še najkonkretnejši je bil nekdanji državni svetnik Drago Žura, član Stranke mladih – zeleni Evrope, sicer pa direktor Študentske organizacije Maribor: »Če bodo volitve, bom kandidiral.« V preostalih strankah so bolj zadržani. V SDS in SLS o tem še niso govorili, sta povedala vodji mariborskih svetniških skupin Danijel Blejc in Aleksandar Jovanović, enak odgovor smo dobili od Milana Mikla iz Županove liste.

Vodja svetniške skupine SD Metod Dolinšek pa je potrdil, da bodo zanesljivo predlagali primernega kandidata, vendar o imenih ni hotel govoriti. Ker se razmerja o elektorskih glasovih niso spremenila, večino ima v rokah desni politični pol, Dolinšek pričakuje podoben izid glasovanja kot za časa Kanglerja. »Upam, da bodo izbrali kakšnega našega kandidata, a preveč v to ne verjamem,« je dejal.

V uradu predsednice mariborskega okrožnega sodišča smo izvedeli, da je Kangler zaprosil za alternativno prestajanje kazni. Sedem mesecev zapora bi nadomestil z delom v splošno korist, hišnim zaporom ali tako imenovanim zaporom ob koncih tedna. O prošnji bo sodišče odločilo do konca tedna.