Gantar novi predsednik stranke Zares

Za nekdanjega predsednika državnega zbora je glasovalo 78 odstotkov članstva stranke.

Objavljeno
15. februar 2012 17.25
Posodobljeno
15. februar 2012 17.25
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - Gregorja Golobiča je na mestu predsednika Zaresa pričakovano nasledil Pavel Gantar. Za nekdanjega predsednika državnega zbora je glasovalo 78 odstotkov članstva stranke, njegovo tekmico Felicito Medved pa je podprlo 22 odstotkov strankarskih kolegov.

»Verjamem, da se lahko stranka počasi postavi na noge. Kot bi rekli v vojnem žargonu, je zdaj čas, da pokopljemo mrtve, poberemo ranjence, se pregrupiramo in se borimo naprej,« je po izvolitvi za Delo povedal Pavel Gantar.

Stranke v programskem smislu ne bo preusmerjal, napoveduje. Bodo pa poskušali reaktivirati teme, po katerih je bil Zares prepoznaven. Tako bodo v stranki še naprej nasprotovali gradnji TEŠ 6 in opozarjali na po njihovem napačne recepte za izhod iz gospodarske krize, ki so povzročili novo krizo. »Cilj je seveda na prihodnjih volitvah priti v parlament. Kdaj bodo volitve, ne vem, lahko pa rečem, da če smo vrgli eno vlado, ni vrag, da ne bi še druge,« se je pošalil Gantar.

Morebitnega povezovanja s sorodnimi strankami Zares za zdaj nima v načrtu. Gregor Golobič po sestopu z vrha Zaresa ostaja član stranke, kje bo služboval po politični karieri, pa še ne ve. Nekdanji minister za visoko šolstvo je izvolitev Gantarja označil za »prvovrstno izbiro« in dodal, da lahko pričakuje njegovo podporo. Danes pa sta bila izvoljena tudi podpredsednika stranke. Funkciji sta prevzela nekdanji poslanec Vito Rožej in ekologinja Cvetka Ribarič Lasnik.

Kdo bo nasledil Kresalovo?

V LDS, drugi nekdaj vladni stranki, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah izpadla iz državnega zbora, bodo kandidate za novega predsednika stranke potrdili jutri.

»Za funkcijo predsednika in dve podpredsedniški mesti smo prejeli več predlogov, danes pa bomo videli, kdo od predlaganih se bo strinjal s kandidaturo,« je povedal predsednik sveta stranke Anton Anderlič. Povedal je, da je med kandidati tudi sam, a se o soglasju še ni odločil. »Razmišljam. Za zdaj velja bolj ne kot ja. Sam sem v stranki že sto let, stvari pa je treba postaviti na novo,« je dejal dolgoletni poslanec LDS.

Neuradno so med evidentiranimi kandidaturami v glavnem prepoznavni člani stranke pa tudi nekaj vidnih »liberalcev«, ki doslej niso bili strankarsko aktivni. Zagotovo med kandidati ne bo Katarine Kresal, ki je po volilnem neuspehu odstopila z mesta predsednice, v prvih dneh februarja pa ustanovila zasebni zavod Evropski center za reševanje sporov, kjer bo delovala kot odvetnica. Nekdaj največja stranka v državi bo o novem vodstvu odločala 3. marca v trboveljskem kulturnem domu.