Gantar za zamrznitev plač javnih funkcionarjev, če soglasja ne bo

Večina strank bi zakon podprla ob soglasju s socialnimi partnerji, a dogovora s slednjimi še ni.

Objavljeno
10. november 2011 10.38
Posodobljeno
10. november 2011 10.58
Ne. Š., Delo.si
Ne. Š., Delo.si
Ljubljana - Poslanec stranke Zares Pavel Gantar je kolegiju predsednika državnega zbora predlagal, da na izredno sejo uvrsti predlog zakona o interventnih ukrepih za leto 2012, čeprav dogovora s socialnimi partnerji še ni. V primeru, da do soglasja ne bo prišlo, je Gantar predlagal črtanje vseh členov zakona, razen tistega, ki zamrzuje plače funkcionarjev, poroča STA.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec Zares, bi bilo do seje matičnega delovnega telesa tako še vedno nekaj dni časa, da se o predlogu uskladijo. Če soglasja ne bo, bi po Gantarjevih besedah z zamrznitvijo plač javnih funkcionarjev naredili vsaj simbolno gesto, da so se vsaj javni funkcionarji pripravljeni odreči zvišanju plač.

Glede napovedi predsednika vlade Boruta Pahorja, da bodo danes na vladi obravnavali pismo, s katerim bi poslanske skupine prosili, naj preučijo možnost za sprejem interventnega zakona še pred decembrskimi volitvami, je dejal, da je malo nenavadno, da Pahor predlaga sprejem interventnega zakona v neokrnjeni obliki, ker je že tako težko doseči soglasje.

Po Gantarjevih besedah ne gre za vprašanje, ali sprejeti zakon, ki bi prinesel okoli 230 milijonov evrov prihrankov, ali zakon, ki bi prinesel 300 milijonov evrov prihrankov. Gre za to, ali sprejeti zakon, ki bo prinesel okoli 230 milijonov evrov prihrankov, ali pa zakona - in s tem tudi prihrankov - ne bo, je povedal.

Gantar je v preteklih dneh o predlogu zakona sicer razpravljal s socialnimi partnerji kot s predstavniki političnih strank. Slednje so večinoma pripravljene podpreti zakon ob soglasju s socialnimi partnerji, še piše STA.

Če bi se vse stranke zavezale, da ob sedanjem sprejemu interventnega zakona prihodnje leto ne bi enostransko posegale v plače v javnem sektorju, bi do soglasja s socialnimi partnerji lahko prišlo, je Gantar menil danes.