Gašpar Mišič iz parlamenta, kmalu tudi iz Luke Koper

Mišič bo, če bo šlo po načrtu največjih delničarjev, izgubil položaj v Luki Koper v sredini oktobra.

Objavljeno
04. september 2013 23.27
Gašpar Gašpar Mišič je podal odstopno izjavo. Ljubljana, 04.09.2013
Peter Jančič, Boris Šuligoj, Tanja Starič, Delo
Peter Jančič, Boris Šuligoj, Tanja Starič, Delo

Ljubljana – Zjutraj je Gašpar Gašpar Mišič vendarle podpisal odstop s poslanske funkcije. Mišič ostaja član PS, vendar je izvršilni odbor stranke, ki je danes zasedal kar štiri ure, soglasno podprl stališče poslanske skupine. Ta pa je na strani predsednice vlade.

Odstop je podpisal v pisarni vodje poslanske skupine Janija Möderendorferja, čeprav je Gašpar Mišič še dan prej zatrdil, da tega ne bo storil, ker še ni podpisal pogodbe o vodenju Luke Koper. Si je pa zvečer premislil in je deset minut pred polnočjo iz Lucije poslal obsežno elektronsko pismo premierki Alenki Bratušek, predsedniku državnega zbora Janku Vebru (SD) in Möderndorferju. V njem je med drugim zapisal, »da je šlo za težko odločitev«, a da bo kljub blatenju vztrajal na vrhu Luke Koper.

Menjave nadzornikov

Podpisano izjavo je predsednik zbora Veber iz PS dobil takoj, kar pomeni, da bo parlament na prvi seji Gašparju Mišiču poslanski mandat vrnil, takoj za tem pa sporočil, da funkcije zaradi odstopa ne bo prevzel.

Toda očitno niti mandat Mišiča na čelu Luke Koper ne bo trajal dolgo. Uprava, ki jo do jutri še vodi Bojan Brank, jutri objavlja sklic (izredne) skupščine delničarjev Luke Koper, ki bo 7. oktobra. Sklic sta zahtevala največja lastnika, država in Sod, ki zahtevata odpoklic vseh šestih nadzornikov iz vrst kapitala, tudi Sabine Mozetič, predstavnice lokalne skupnosti. Zato je zelo verjetno, da bo MO Koper v sedmih dneh zahtevala utemeljen nasprotni predlog, kar delničarjem omogoča zakon.

Sod zahteva zamenjavo šestih članov NS, ker mora biti za razrešitev Gašparja Gašparja Mišiča nadzorni svet sklepčen, torej mora biti navzočih najmanj šest članov. Če bi jih imel Sod pod nadzorom samo pet, skoraj zagotovo kvoruma za Mišičevo zamenjavo ne bi dosegli. Nekdanji poslanec je sicer za Nedelo že povedal, da odpravnine ne bo zahteval, če ga bodo razrešili zaradi njegovih rezultatov. Če pa bo razrešitev politična, bo iskal pravico na sodišču.

Mišič bo, če bo šlo po načrtu največjih delničarjev, izgubil položaj v Luki Koper v sredini oktobra. Danes je ob odhodu iz parlamenta znova zatrdil, da potrebuje samo od »deset do dvajset dni, da pridem do živega sistemu in razkrijem, kdo je pripojen na Luko Koper«. Mišič je sicer nad politiki močno razočaran; po njegovih besedah Alenki Bratušek »ne pustijo vladati« in »včasih ni jasno, kdo je sploh predsednik vlade, Virant, Židan ali Erjavec«.

Politika o kadrovanju

Četverica predsednikov koalicijskih strank pa se je danes dogovarjala, kako bi v prihodnje preprečila primere, kot je bilo imenovanje Mišiča na čelo Luke Koper. Igor Lukšič (SD), Gregor Virant (DL) in Karl Erjavec (Desus) so se strinjali, da bi bila smiselna pravica veta, ki bi jo v spornih primerih lahko uveljavil pristojni minister ali vlada. Sicer pa je po besedah Viranta »zakon o SDH edina rešitev, da se stranke in lobiji umaknejo«.