Gašpar Mišič se odpoveduje poslanskemu mestu

Prvi mož Luke Koper je sredi noči pisal Janku Vebru, Alenki Bratušek in Janiju Möderndorferju. Zjutraj pa pri Möderndorferju podpisal odstop.

Objavljeno
04. september 2013 09.16
R. D., Delo.si, STA, P. J., notranja politika
R. D., Delo.si, STA, P. J., notranja politika
Ljubljana - Novoimenovani prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je v torek zvečer predsedniku DZ Janku Vebru, premierki Alenki Bratušek in vodji poslancev PS Janiju Möderndorferju sporočil, da se ne bo vrnil v poslanske klopi. V izjavi, ki jo je odposlal tik pred polnočjo iz elektronskega naslova Tatjane Mišič, je med drugim zapisal, »da je šlo za težko odločitev, a bo kljub blatenju vztrajal na vrhu Luke.«

Gašpar Mišič je v pismu, ki ga v celoti objavljamo v priponki, pojasnil, da je bil zadnje tedne deležen »brutalne in nesramne kampanje«, ki je prizadela tako njega in njegovo družino kot številne prijatelje.

Obdobje dveh let, ko je donedavni državni sekretar v kabinetu Bratuškove vstopil v državno politiko, je bilo zanj dovolj, da je dobil »jasno sliko trenutnega stanja«, je zapisal.

»In to stanje je porazno! Slovenska politika je polje, na katerem raste nesposobnost, nevoščljivost in nečimrnost. Manjka pa tisto, kar Slovenija v tem trenutku najbolj potrebuje. Manjkajo vizija in trdna volja do dela, da Slovenijo iz tega blata dvignemo na raven življenja, ki si ga naši ljudje zaslužijo. Slovenska politika potrebuje tektonske premike,« je med drugim zapisal Gašpar Mišič.

Gašpar Mišič je napovedal, da bo vztrajal na mestu predsednika uprave Luke Koper.

Gašpar Mišič, ki je imel v PS zaradi prevzema funkcija državnega sekretarja pri premierki Bratuškovi zamrznjen poslanski mandat, namesto njega pa v poslanski skupini sedi Mirjam Bon Klanjšček, se je danes zjutraj srečal tudi z Möderndorferjem. Pri njemu je podpisal izjavo, s katero se je tudi uradno odrekel poslanskemu mandatu. V izjavi je zapisano, da kot poslanec odstopa dne 7. septembra, torej v soboto.

Mandatno volilna komisija je državnemu zboru po tem burnem jutranjem dogajanju predlagala, naj se na prvi seji, ki bo verjetno 23. septembra, seznani, da je Mišič odstopil kot državni sekretar, s čemer bo spet postal poslanec. Sedež pa bo izgubila nadomestna poslanka. Ker je Vebru Mišič poslal podpisano odstopno izjavo, bo ta lahko takoj po tem razglasil še, da Mišič ni več poslanec in pozval državno volilno komisijo, naj parlamentu sporoči, kdo bo poslej zasedal njegov sedež.