Gorenak za generalnega direktorja policije predlagal Stanislava Venigerja

Mnenje o kandidatu mora najprej podati posebna komisija, šele nato ga minister predlaga vladi.

Objavljeno
20. september 2012 16.19
Pi. K., Delo.si, Ju. P., kronika
Pi. K., Delo.si, Ju. P., kronika
Ljubljana -  Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je posebni komisiji za prvega policista danes predlagal Stanislava Venigerja, so sporočili iz ministrstva za notranje zadeve.

Generalnega direktorja Policije sicer imenuje Vlada RS na predlog ministra, pristojnega za notranje zadeve.

Izbira kandidata je v pristojnosti ministra, ki kandidata išče prek javnega ali internega razpisa.

Pred vložitvijo predloga vladi za imenovanje določenega kandidata mora minister mnenje o ustreznosti kandidata pridobiti od posebne avtonomne strokovne komisije, ki jo sestavljajo trije člani.

Komisija sprejema odločitve z večino glasov. Posamezni član komisije lahko večinskemu mnenju priloži ločeno pritrdilno ali odklonilno mnenje. Mnenje komisije mora minister priložiti predlogu vladi za imenovanje generalnega direktorja, pri čemer ne more predlagati kandidata, za katerega je komisija podala mnenje, da ni ustrezen.

Generalni direktor policije se imenuje za dobo petih let z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja.

MNZ išče novega generalnega direktorja policije, ker je Janko Gorškek odstopil, najverjetneje zaradi pritiskov po odmevni aretaciji novinarja Vladimirja Voduška.

Kot smo pisali, je bila zamenjava Gorška pričakovana, odkar je nova vlada prevzela posle, saj je bil še kader prejšnje.

Kdo je Stanislav Veniger

Enainpetdesetletni Stanislav Veniger, doma iz Šentjurja, je v slovenski policiji začel delati leta 1980 kot policist na terenu na policijski postaji Šentjur pri Celju. Leta 1987 je postal njen komandir. Veniger je nato delal na različnih položajih. Na čelu celjske policijske uprave je bil do leta 2008, ko ga je na tem položaju zamenjal Janko Goršek.

Ta je pred kratkim zaradi razhajanj z ministrom Gorenakom odstopil z mesta generalnega direktorja policije. Veniger je konec septembra 2008 odšel na novo delovno mesto v Ženevskem centru za demokratični nadzor nad oboroženimi silami.

Tam je skrbel za organiziranje in koordiniranje aktivnosti za izboljšanje operativnih sposobnosti v policijah in mejnih policijah držav Zahodnega Balkana in koordiniranje programa implementacije konvencije o policijskem sodelovanju v jugovzhodni Evropi.

Veniger je sicer na Fakulteti za organizacijske vede na Univerzi v Mariboru pridobil naziv univerzitetni diplomirani organizator dela. V svojem delovanju v policiji je kot strokovnjak sodeloval v različnih projektih.

Veniger je pred dnevi za Žurnal24 povedal, da se je na razpis za generalnega direktorja policije policije prijavil prvič, in sicer, ker misli, da je dozorel za to funkcijo, tako osebno kot strokovno. Je pa za časnik zanikal, da bi pred leti, ko so direktorju cestnega podjetja namerili 1,55 promila alkohola v krvi, posredoval, da zadeva ni šla v postopek, kot mu je leta 1999 očital takrat poslanec Janez Janša.

Veniger je odločno zanikal, da bi kadarkoli in komurkoli brisal kazni in da ga v tistem času, ko naj bi se to zgodilo, ni bilo več na tem delovnem mestu.