Gregor Virant bo ustanovil stranko

Stranke in liste zaključujejo programe. Janković in Virant bosta ta teden ustanovila stranki.

Objavljeno
18. oktober 2011 17.23
Posodobljeno
18. oktober 2011 17.38
T. S., Z. P., notranja politika; Ne. Š., Delo.si
T. S., Z. P., notranja politika; Ne. Š., Delo.si

Ljubljana – Gregor Viranat bo na decembrskih volitvah nastopil s stranko, in ne z listo, je danes padla odločitev in s tem stopa po poti ljubljanskega župana Zorana Jankovića. »Dileme ni več, v petek bomo imeli ustanovni kongres stranke, ki bo verjetno nosila ime kar Lista Gregorja Viranta,« je pojasnil Virant sredi sestanka v Ljubljani, kjer so sestavljali program, seznam kandidatov in strategijo nove stranke.

Gregorju Virantu so se poleg nekdanjega direktorja Urada za makreoekonomske analize in razvoj Janeza Šušteršiča pridružili še župan Murske sobote Anton Štihec (nekdanji član SDS), Andrejka Grlič, glavna tržna inšpektorica, Saša Matas, direktor agencije za javno naročanje, med podporniki pa v štabu nove stranke navajajo ajdovskega podjetnika Iva Boscarola, ekonomista Rada Pezdirja in pravnika Marka Pavliho.

Program zaključuje tudi štab Zorana Jankovića. Po neuradnih informacijah pri njem v posameznih delih sodelujejo tudi Jože Mencinger, Mojmir Mrak in Žiga Debeljak. Janković bo svojo stranko Pozitivna Slovenija ustanovil v soboto.

Vodja poslancev SD Dušan Kumer pa je danes zanikal napovedi, da Borut Pahor zagotovo odhaja z vrha SD. »Volilni kongres bo pol leta po volitvah in takrat bo odločitev, ali bo znova kandidiral za predsednika stranke, predvsem Pahorjeva,« je dejal. SD meni, da si bodo programi zelo podobni, prave razlike pa se bodo pokazale v predvolilnih soočenjih.