Grims preverja NPU, seja DZ se nadaljuje

Trojka komisije za nadzor obveščevalcev odšla v nadzor NPU v primeru Šircelj. Daljša obstrukcija SDS.

Objavljeno
15. december 2015 10.51
Posodobljeno
15. december 2015 10.51
Ženska silhueta ob vhodu v Državni zbor RS v Ljubljani, 17.aprila 2013.
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Po deseti uri so na sedež nacionalnega preiskovalnega organa šli nadzorovat preiskavo proti poslancu Andreju Širclju trije člani komisije za nadzor obveščevalnih služb: predsednik Branko Grims (SDS), Marjan Dolinšek (SMC) in Jasna Murgel (SMC).

V trojki mora biti vsaj en član vladna koalicije, v njej sta bila tokrat kar dva. Kot smo izvedeli neuradno, je Grims sejo nadzornikov sklical na vrat na nos. Večina članov, ki je prišla, je obstala pred prazno dvorano, ker je medtem trojka že odšla v nadzor.

Zaradi takšnega nadzora je ostro protestiral član komisije Franc Trček (ZL), češ da gre za nedopusten poseg v preiskavo, ki poteka proti poslancu SDS Andreju Širclju.

Nadzor se je medtem že končal, posebnih izjav o ugotovitvah »trojka« ne daje. Praviloma so takšni nadzori zaupni in se zanje niti ne izve.

Na vprašanje, ali je to bila zloraba komisije za nadzor obveščevalnih služb, je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer povedala, da z razlogi za nadzor vsebinsko ni bila seznanjena, a ker sta se dva poslanca SMC odzvala, verjame, da je bilo vse korektno. Ali se nadzora udeležiti odločajo poslanci sami, poslanska skupina ni vključena.

Lipicerjeva je zavrnila »insinuacije«, da bi SMC imela kaj s preiskavo Andreja Širclja in SDS. To je stvar NPU, je opozorila.

Kako je policija vstopila v DZ

Seja državnega zbora je bila zjutraj zaradi preiskave proti Andreju Širclju kar dvakrat prekinjena. Prvič zjutraj na predlog Matjaža Hana (SD) za posvet vodstva, pozneje pa je do poldneva odmor odredil še predsednik Milan Brglez, da bi se posvetoval s pravniki, kako se odzvati.

Dilema je bila, ali bi sejo državnega zbora danes nadaljevali ali ne. Kot smo izvedeli, je bilo obveščanje predsednika državnega zbora Milana Brgleza tokrat podobno slabo kot ob podobni preiskavi prostorov parlamenta, ko so kriminalisti preiskovali nekdanjo premierko Alenko Bratušek (Zaab).

Takrat so poleg prostorov poslanke, njenega stanovanja in stranke, ki jo vodi, kriminalisti obiskali tudi prostore premeira Mira Cerarja, kjer je prej delala Bratuškova. Da prihajajo, je Brglez takrat izvedel, ko so kriminalisti že bili v državnem zboru. Podobno je bilo tudi pri premieru.

O tokratnem postopku je Brglez poslancem ob predlogu Janija Möderndorferja, da bi razmislili celo o popravku pravne ureditve, povedal: »Tokrat je za primerjavo s prvim postopkom zadeva bila izpeljana vseeno, bom rekel, bolj korektno v smislu tega, da organi niso vstopili v ta zbor, preden ni bila zagotovljena prisotnost pooblaščenih, generalne sekretarke oziroma mene, tako da tukaj je že neki napredek, ki se je zgodil, čeprav dejansko protokol, ko takšen še ni dorečen in to je minimalno tisto, kar je treba izposlovati od izvršne veje oblasti.«

Daljša prekinitev ne bi koristila

Že ob Bratuškovi je ravnanje policije, ki s sodnim nalogom kar vstopi v državni zbor, vodstvo pa o tem obvesti, ko je že tam, povzročilo veliko začudenje in tudi pomisleke, da to ruši razmerja med različnimi vejami oblasti.

Po dveh odmorih je Brglez opoldne povedal, da bo sejo nadaljeval, ker drugih možnosti nima. »Ne obstaja ustavna ali poslovniška podlaga za obvezno prekinitev dela. Zadeve, ki so danes in v prihodnjih dneh na dnevnem redu seje državnega zbora pa zaradi nujnosti ne dopuščajo njihovega nadaljnjega odlaganja,« je odločitev pojasnil Brglez.

Poslanci zdaj razpravljajo o spremembi dohodninske lestvice, ki bo zmanjšala obdavčitev zgornjega srednjega razreda in podaljašala veljavo četrtega najvišjega dohodninskega razreda.

Zaradi že zjutraj napovedane obstrukcije poslancev SDS ni v dvorani. Vodja poslanske skupine Jože Tanko je na vprašanje, ali bodo obstruirali le danes ali do konca tedna, odgovoril: »Najbrž jo bomo nadaljevali do konca te seje državnega zbora.«