Grims: Smo v vojni, Janša za varovanje schengna

Predsednik Pahor opozoril, da nismo v vojni. Katičeva pa, da še ni jasno, kako bomo Franciji pomagali pri obrambi.

Objavljeno
18. november 2015 12.34
jer DZ
Peter Jančič, notranja politika, Pi. K., Delo.si
Peter Jančič, notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Predsednik SDS Janez Janša je na spletni strani stranke objavil zapis o varnostni krizi v Evropi, v katerem ocenjuje, da sta iz sedanje varnostne krize v EU možna zgolj dva izhoda: spoštovanje pravil na celotni zunanji Schengenski meji z zaustavitvijo imigrantskega vala ali ponovna dejanska vzpostavitev notranjih meddržavnih meja. Janša je prepričan, da so teroristični napadi v Parizu nedvomno povezani z begunsko krizo.

»Samo največji naivneži pa se lahko tolažijo z mislijo, da presenetljivo dobro organizirani ISIS ni izkoristil idealne priložnosti za infiltracijo. Žal med te naivneže spadajo tudi aktualni predsednik slovenske vlade, ministrica za notranje zadeve in njen državni sekretar,« piše Janša. 

O varnostnem položaju po terorističnih napadih v Parizu je zjutraj za zaprtimi vrati razpravljala komisija za nadzor obveščevalnih služb, na seji je bil tudi Janša.

»Slovenija je del Evropske unije in Evropska unija je v vojni,« je o varnostnem položaju v državi po seji te komisije zjutraj povedal predsednik Branko Grims (SDS) in opozoril, da se je Slovenija na poziv Francije že pridružila vojaškemu odgovoru na napad nanjo.

Šefa obveščevalcev nista v državi

Za zaprtimi vrati so predstavniki obveščevalnih služb poslance zjutraj predvsem seznanjali z dogajanjem, posebnih sklepov komisija ni sprejemala, je povedal Grims. Iz Sove in vojaške obveščevalne službe sta pred poslance prišla namestnika, oba šefa sta namreč zaradi dogodkov v Parizu, kot je včeraj v Odmevih na TV Slovenija razkril Jelko Kacin, že več dni na sedežu Nata, kjer sodelujeta pri obdelovanju obveščevalnih podatkov po terorističnih napadih.

Grims je po seji komisije opozoril, da varnostni položaj države poslabšuje dogajanje, »ko stotisoči ilegalnih imigrantov nezakonito vstopa na ozemlje EU in se pri njih ne izvaja predpisov«. Po Grimsovi oceni so zaradi tega »nekateri tako pohiteli z izjavami, da migranti z napadom v Parizu nimajo nič, kar je čista neresnica, eden se je tam razstrelil, kar so dokazali odvzeti prstni odtisi v Grčiji in Parizu«.

Ta prebežnik je po prvih podatkih v EU prišel še prek Madžarske.

Možnost terorizma pri nas majhna

Kot je opozoril Grims, se dodatno ne preiskuje le ena oseba, ki je domnevno proti Parizu potovala čez Slovenijo, število je bistveno večje. »Točne številke ne morem povedati, ker je bila seja zaprta, je dejal Grims in na vprašanja novinarjev pritrdilno odgovoril, da je skupno število oseb, o katerih podatke pri nas preverjajo tuje obveščevalne službe v povezavi s terorizmom, večje od deset.

O oceni premiera Mira Cerarja v ponedeljek, da je varnostna ogroženost države nizka, je Grims povedal, da varnostne službe oceno ogroženosti države šele pripravljajo, kar ga je, kot je dejal, zelo presenetilo, saj je od dogodkov v Parizu minilo že nekaj dni. Verjetnost terorističnih napadov je še naprej relativno majhna, je povzel informacije, ki jih imajo poslanci, a dodal, da bi nas moralo skrbeti dejstvo, da so nekateri radikalni migranti, ki so predmet razširjene preiskave, šli čez Slovenijo, in dodal, da že več mesecev opozarja, da »nihče ne ve, kdo vse vstopa v državo«.

Komisija je razpravljala, je dejal Grims, tudi o svojem sklepu, da bi morala država bistveno povečati vsote denarja za policijo, vojsko in varnostne službe. »Predlog proračuna je zelo veliko razočaranje, ponekod so postavke celo manjše kot prej. Kar je, milo rečeno, škandalozno in odraz lahkomiselnosti in nesposobnosti vlade,« je o proračunih za leti 2016 in 2017, ki ju bodo že danes najbrž potrdili poslanci, dejal Grims in opozoril, da Hrvaška ne sprejema nazaj migrantov, ki so očitno neupravičeno in mimo vseh pravil od njih prišli v Slovenijo. »Samo nase se lahko zanašamo,« je ocenil.

Pahor za TVS: Slovenija ni v vojni, je ena najbolj varnih držav

Slovenija ni v vojni, je v posebni izjavi za Televizijo Slovenija dejal predsednik republike Borut Pahor. »Slovenija je ena najbolj varnih držav na svetu in naši organi si prizadevajo, da bi tako tudi ostalo,« je o tem, ali je po petkovih terorističnih napadih v Parizu ogrožena tudi Slovenija, poudaril predsednik.

Slovenija je po Pahorjevih besedah tako kot vseh drugih 27 članic EU sklenila pomagati Franciji, ki se bori s terorizmom. »Kakšna bo oblika te pomoči, bomo ugotovili po pogovorih s francoskimi oblastmi. Ne moremo reči, da je ogroženost po terorističnih napadih v Parizu manjša, vendar pa tudi nimamo nobenih oprijemljivih informacij, da bi bila ta ogroženost kaj bistveno povečana,« je še dejal predsednik.

Kustec Lipicerjeva: Razmere so stabilne

Predstavniki vladne koalicija so se  pred sejo vlade danes seznanila s stališči do terorističnih napadov v Parizu in podpore Franciji, ki je pozvala k uporabi 7. točke 42. člena pogodbe EU ali klavzule o vzajemni obrambi. Ta določa, da članici unije, ki je žrtev oboroženega napada na lastnem ozemlju, preostale članice pomagajo z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo, poroča slovenska tiskovna agencija.

Slovenija bo v okviru razpoložljivih sredstev sodelovala, če jo bo Francija k temu pozvala, je po pogovorih povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. O tem, kako lahko Slovenija pomaga, se koalicija danes ni konkretno pogovarjala. Tudi ministrica za obrambo Andreja Katič (SD) tega v izjavi novinarjem pred sejo vlade ni pojasnila. Pogovori s Francijo, kakšno pomoč potrebujejo, se namreč še niso začeli. Iz vlade zagotavljajo, da se bo naša država odzvala v skladu s svojimi možnostmi, ki pa jih je več. Katičeva ne pričakuje, da bi Slovenija poziv Francije prejela tudi preko Nata. »Govora je bilo o sodelovanju EU. Vse države smo razumele, da gre za ogrožanje vrednot, na katerih temelji EU« je pojasnila Katičeva.

Po oceni Kustec Lipicer so razmere v državi stabilne in jih obvladujejo. Ministrica za obrambo Andreja Katič pa je opozorila, da Slovenija že sodeluje v boju proti terorizmu, kar je tudi prav in se zaradi podpore Franciji varnost v državi ne bo poslabšala.