Grims: Tiste, ki so pri kolobociji sodelovali, bo bolela glava

V SDS so napovedali, da bodo »odgovorno delali naprej«, tudi po verjetnem prenehanju Janševega mandata.

Objavljeno
14. oktober 2014 18.03
jer-Seja komisije DZ, Janez Janša
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Poslancec SDS Branko Grims je napovedal, da bodo na jutrišnji seji DZ, ko bodo poslanci odločali o poslanskem mandatu Janeza Janše, v njihovi stranki izpostavili vse pravne argumente, da v poslančev mandat ni dopustno posegati in da »gre za socialistični refleks, ko se želi popravljati odločitev več kot 6000 volivcev«.

Meni, da bodo v primeru odvzema mandata bile kršene človekove pravice in slovenski ustavni red. Izpostavil je, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in v njihovo odločitev nihče nima pravice posegati. To sta po Grimsovih besedah že nekajkrat odločila ustavno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice.

»Vse to se počne zato, da se ne opazi, da vlada ne deluje, da SMC že sama razpada in da Slovenija pod vodstvom tranzicijske levice spet vrtoglavo drsi navzdol,« je ocenil poslanec SDS.

Poslanska skupina SDS bo po verjetnem prenehanju Janševega mandata po besedah Grimsa delo v celoti opravljala naprej, bodo pa tudi po pravni poti »stvari postavili na pravo mesto«. Takrat bo po njegovih besedah vse tiste, ki so pri tej »kolobociji« sodelovali, bolela glava, je ocenil in ponovil, da se bodo obrnili na ustavno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice.

»V Sloveniji je pet plačanih pravnikov, ki pravijo, da se 9. člen zakona o poslancih lahko uporablja širše in lahko poslancu preneha mandat, ter vsi ostali pravniki, ki pravijo nasprotnno«, je dejal poslanec SDS Anže Logar.

Kljub temu, da »vsi eminentni pravniki« pravijo, da gre v Janševem primeru za kršitev ustave in našega pravnega reda, bo vladna večina po Logarjevih besedah svoj najpomembnejši protikrizni ukrep v sredo očitno izpeljala do želenega epiloga. Ob tem se je vprašal, kaj bo združevalo koalicijo v času od sprejema odločitve o Janševem mandatu v DZ do odločitve ustavnega sodišča.