Guardian o primeru Delić vs. Sova

Svobodo medijev v Sloveniji problematizira tudi britanski Guardian.

Objavljeno
15. september 2014 13.59
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana − O obtožnem predlogu proti Delovi preiskovalni novinarki Anuški Delić danes poroča tudi britanski Guardian.

»Slovenska novinarka je obtožena objave tajnih podatkov, za kar ji grozi tri leta zaporne kazni,« navaja Guardian in dodaja, da Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) trdi, da so bile informacije o povezavi med neonacistično skupino Blood and Honour in SDS, s katerimi je Delićeva obvestila slovensko javnost, pridobljene nezakonito.

Guardian tudi omenja, da je tožilstvo zahtevalo prometne podatke njenega telefona, a je sodišče to zavrnilo. Nadalje citirajo izjavo Delićeve za Mednarodni inštitut za tisk (IPI), v kateri je obtožni predlog označila za politični pregon novinarke, ki je razkrila povezavo med neonacistično skupino in eno izmed večjih političnih strank v Sloveniji in dodala, da je »obtožni predlog sramota, njegov edini cilj pa razkritje mojega vira«.

Vodja IPI Barbara Trionfi pa je dejala: »Popolnoma nesprejemljivo je, da tako hude obtožbe visijo nad novinarko tako dolgo časa. Poleg tega se nam pojavljajo hudi dvomi o zakonitosti obtožb proti Delićevi in pozivamo slovensko tožilstvo, naj nemudoma zavrže obtožni predlog. Novinarji imajo pravico poročati o vprašanjih javnega interesa, kar je tema poročanja Delićeve nedvomno bila. Sicer pa je razumljivo, da Sova želi identificirati vir informacij, a to lahko stori brez pritiska in nadlegovanja medija.«