Györkös Žnidarjeva: Politični prostor je izgubil kompas

Miha Blažič, zastopnik Ahmeda Shamieha, trdi, da sirskega begunca obravnavajo kot kriminalca.

Objavljeno
17. november 2017 14.26
Be. B., STA, K. M.
Be. B., STA, K. M.
Ljubljana - Slovenski politični prostor je verjetno izgubil kompas, saj politični vrh, med njimi nekateri poslanci in ministri, pozivajo k nespoštovanju avtoritete sodišč in javno problematizirajo zakonito delo organov ministrstva za notranje zadeve, kar so potrdila vsa sodišča.

Čeprav Vesna Györkös Žnidar razume, da se približujejo volitve in z njo nervoza, to ne pomeni, da Slovenija ni dolžna na svojem teritoriju izvajati oblasti. Prepričana je, da bi najvišji predstavniki države to morali vedeti, saj se nihče nima pravice postaviti nad avtoriteto neodvisnih in nepristranskih sodišč.

Shamieh je predmet političnih zlorab

Ministrica se pridružuje ocenam, da je sirski državljan Ahmad Shamieh predmet političnih zlorab »tistih, ki so dajali lažne obljube v času, ko so postopki pred sodnimi inštancami še potekali, kljub temu, da so vedeli ali pa bi morali vedeti, da se zanj zadeve pred sodišči ne bodo pozitivno iztekle,« meni ministrica. Opozorila je, da sirskemu beguncu ni pritrdilo niti upravno sodišče niti vrhovno niti ustavno niti evropsko sodišče v Luksemburgu. »Takšno navidezno humanitarnost je izjemno težko implementirati,« je dejala.

Nesprejemljivi se ji zdijo tudi pritiski na upravne organe. »Slišali smo predloge, da naj bi se postopki vodili na cesti. Vse to je neprimerno, nevzdržno, nesprejemljivo, ker država ne pripada političnim strankam,« je dodala.


Ministrica je opozorila, da sirskemu beguncu ni pritrdilo niti upravno sodišče niti vrhovno niti ustavno niti evropsko sodišče v Luksemburgu Foto: Mavric Pivk/Delo

Poudarila je, da je ministrstvo za notranje zadeve velikokrat na različnih nivojih, tako v DZ kot tudi na odborih, pozivalo k pogovoru oz. oblikovanju celovite strategije države na področju migracij in azila. »Nismo dobili ničesar drugega razen kritik in razdiralnosti. Zato ocenjujem, da je to še vedno velik problem,« je dejala.

Ima Shamieh kakšno pravno možnost, da ostane v Sloveniji?

Ministrica odgovarja, da je dublinski postopek končan s pravnomočno odločitvijo vrhovnega sodišča. Predaja oz. deportacija je posledica pravnomočne odločitve vrhovnega sodišča.

Ministrica je povedala, da je diskrecijska klavzula po dublinski uredbi pravica države, ne pa prosilca. To bi bilo v nasprotju z dublinsko uredbo, katere namen je preprečiti, da si prosilci lahko samo izberejo državo, v kateri želijo zaprositi za mednarodno zaščito, je dodala.

Strokovno stališče ministrstva za notranje zadeve pa je, da je uporaba diskrecijske pravice možna le do pravnomočnega končanja postopka. »Vsekakor pa ta klavzula ne more biti uporabljena na način, da bi postala pravilo in ne samo izjema,« je povedala.


Shamiehov zastopnik Miha Blažič poudarja, da je Sirec Shamieh doslej vedno sodeloval v postopkih, da ni kriminalec in se ne skriva pred policijo. Foto: Mavric Pivk/Delo

Blažič: »Shamieha se obravnava kot kriminalca«

Miha Blažič, aktivist in zastopnik sirskega begunca Ahmada Shamieha je za STA potrdil, da je Shamieh trenutno v zelo slabem psihološkem stanju. Ob tem je dodal, da nadaljujejo posvetovanja s pravniki o možni rešitvi, po kateri bi Shamieh lahko ostal v Sloveniji. Zato upajo, da ne bo notranje ministrstvo deportacije izpeljalo še pred tem.

Kot je povedal Blažič, je položaj za Shamieha precej zmeden. »Iz trenutka, ko ga je sprejel državni vrh, je nenadoma padel v položaj, ko se ga obravnava kot kriminalca. Zato je v precej slabem stanju in nas zanj skrbi,« je dejal.

Obenem nadaljujejo posvetovanja s pravniki, kako postopek peljati dalje. Poudaril je, da se pravniki ne strinjajo s stališčem ministrstva za notranje zadeve, da Slovenija po pravnomočnosti dublinskega postopka ne more več uporabiti diskrecijske klavzule iz dublinske uredbe. »Menimo, da ministrica Vesna Györkös Žnidar tu neposredno zavaja,« je dodal. Na to so po poročanju STA opozorili tudi v stranki Levica.

V Levici pričakujejo, da »Cerar ne bo prelomil obljube, da Ahmad ostaja del naše skupnosti in da ne bo postal žrtev merjenja mišic v vladi«. »V resnici je stvar banalna: njegova usoda in usoda njegove družine je na kocki, ker hoče ministrica za notranje zadeve premierju za vsako ceno dokazati svoj prav,« so ocenili.