Han (SD): Janša trojki brezplačno svetuje

Poslanec SD meni, da predsednik SDS vedežuje prihod trojke, račun za svetovalne pogodbe pa izstavlja državljanom.

Objavljeno
30. september 2013 19.28
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - »Prvak SDS Janez Janša prihoda trojke ne le napoveduje, temveč tej tudi brezplačno svetuje tisto, kar v Grčiji in na Cipru ni dalo rezultatov,« meni vodja poslancev SD Matjaž Han. Sam ocenjuje, da je Slovenija v boljšem položaju kot se govori. Zato SD zavrača stališča špekulantov, ki »v imenu svojih interesov prodajajo teze, da je pred vrati trojka«.

V izjavah Janše, danes je denimo dejal, naj vlada prizna nesposobnost in prosi za pomoč, ne gre toliko za stališče kot za vedeževanje o črni prihodnosti za Slovenijo, je na novinarski konferenci v DZ ocenil Han. Janša po njegovih besedah vladi svetuje, kaj narediti v tej fazi, račun za »svetovalne pogodbe pa izstavlja slovenskim državljanom«.

Vodja poslancev SD je Janši očital tudi spremembo stališč glede prošnje za mednarodno pomoč. »Treba se je zavedati, da z vstopom v mehanizem ne bosta več vlada oz. DZ tista, ki bosta odobrila zadnjo različico predloga posamezne reforme,« je Janša po navedbah Hana dejal pred letom dni. Poleg tega pa je prvak SDS še posvaril, da bo katera koli slovenska vlada mnogo bolj socialna kot najmilejši diktat trojke. Prav danes pa je Janša vladi svetoval, naj ne odlaša in čim prej zaprosi za mednarodno finančno pomoč.

SD daje tudi »ne« tistim, ki na »podlagi vedeževalskih sposobnosti napovedujejo, koliko bo Slovenija potrebovala za sanacijo bančnega sistema«. Han upa, da za zdaj trojke pred vrati Slovenije ni.

Poudaril je še pomen politične stabilnosti in dejal, da bi, »če bi želeli iz vlade in izkoriščali svojo moč«, stabilnost lahko porušili in »takoj poklicali trojko«.

Poslanka Majda Potrata pa je opozorila na število izrednih sej v DZ, ki jih zahteva opozicija. Kot pravi, razume poslovniške pravice, ki opoziciji omogočajo sklice nujnih sej. A oporeka temu, da so sklicane nujne seje, ki presegajo pristojnosti delovnih teles in posegajo v materijo, ki je za posamezna delovna telesa zakonsko prepovedano področje za razpravo. S kopičenjem nujnih sej opozicija obremenjuje delo DZ, še ocenjuje Potrata.