Hribar Milič: Ekonomsko politiko bomo z vlado pripravljali skupaj

Socialni partnerji pri Alenki Bratušek o sivi ekonomiji, zakonu o sistemski razdolžitvi podjetij, sanaciji bank.

Objavljeno
24. september 2013 15.50
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Socialni partnerji so bili po današnjem srečanju pri premierki Alenki Bratušek v svojih izjavah zadržani. Pretresali so predloge za izhod iz krize, seznanili so se tudi s predlaganim proračunom za leto 2014, a konkretnih zaključkov niso sprejeli. Konsenz naj bi bil blizu, ekonomsko politiko naj bi sprejemali v dialogu.

Gospodarski minister Stanko Stepišnik je srečanje označil kot pozitivno, »vsaka stran želi nekaj prispevati«. Po njegovih pojasnilih so zelo »blizu enotnemu družbenemu pristopu«, kar pomeni, da bodo šli vsi v isti smeri - da bodo poiskali konsenz za vse družbeno pomembne stvari.

Prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je pojasnil, da govora o konkretnih ukrepih ni bilo, je pa beseda tekla o sivi ekonomiji, zakonu o sistemski razdolžitvi podjetij, sanaciji bank. Po njegovih besedah je delodajalska stran predlagala, da se vse to pospeši, in dobila obljubo, da bo to narejeno.

Kot je še povedal Hribar Milič, jim je vlada danes predstavila tudi predvideni proračun za prihodnje leto, težave, s katerimi se je soočala pri njegovem oblikovanju, in zunanje zahteve.

Današnje srečanje je označil za prvi korak. »Dogovorili smo se, da bomo pravo ekonomsko politiko v dialogu pripravljali skupaj,« je sklenil.

Da so se danes dotaknili predvsem splošnih tem, je potrdil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. »Tisto, kar je za nas pomembno, je neka splošna ugotovitev, da stroški dela, ki padajo v Sloveniji, niso glavni problem tega trenutka,« je izpostavil.

Sindikalna stran je po njegovih besedah opozorila, da reševanje problemov, ki se ga bo lotevala vlada, ne sme iti v škodo standarda delavcev.

»Upokojenci in delavci so že do sedaj preveč prispevali k izhodu iz krize in glavni problemi so problemi trga kapitala, obresti, garancij, funkcioniranja pravne države,« je še ocenil Semolič.