Igor Maher je odstopil

Koga bo za ministra zdaj predlagala DL, še ni znano. V času pogajanj o novi vladi je bil drugi resni kandidat Urban Jan.

Objavljeno
24. marec 2013 17.11
Posodobljeno
25. marec 2013 05.00
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika

Ljubljana - Pravkar smo izvedeli, da je minister Igor Maher že ponudil odstop.

V svoji odstopni izjavi je med drugim zapisal, da je prepričan, da je objekt uredil v skladu s predpisi; svoje trditve je podkrepil tudi z dokumenti, a se zaveda, da pod takšnim bremenom ne bi mogel uspešno voditi resorja, ki nujno potrebuje številne korenite reforme.

Ker verjame v najvišje etične standarde, razume, da odprtega vprašanja v zvezi s posegi na tem objektu ne more reševati v vlogi nosilca javne funkcije. Zato se je odločil, da z današnjim dnem odstopi s položaja ministra za infrastrukturo in prostor Republike Slovenije.

Odločitev sprejeta že v petek

Kot smo poročali zjutraj, ni bilo skoraj nobenega dvoma, da bo novi minister za infrastrukturo in promet Igor Maher danes ponudil odstop.

V vladi in v Državljanski listi so se sicer zavili v molk, vendar je bila odločitev po naših informacijah sprejeta že v petek.

Danes se sicer izteka rok, v katerem sta morala premierka Alenka Bratušek in predsednik DL Gregor Virant proučiti dokumentacijo o spornem Maherjevem zemljišču nad Sečoveljskimi solinami. Z ministrovim odstopom se bo moral v sedmih dneh seznaniti državni zbor, takrat bo prenehala tudi njegova funkcija. Predsednica vlade bo nato v desetih dneh predlagala novega ministra.

Igor Maher, ki bo do imenovanja naslednika moral opravljati tekoče posle, je torej minister z najkrajšim mandatom doslej.

Koga bo za ministra zdaj predlagala Državljanska lista, še ni znano, v času pogajanj o novi vladi pa je bil drugi resni kandidat DL Urban Jan, direktor energetskega projekta Genera.