Inštitut, ki od maja ne bo več fantomski

Reševanje nakopičenih težav Kirurg Gregorič vendarle prihaja na pomoč.

Objavljeno
09. marec 2018 22.02
dr. Igor Gregorič, univerza Texas Portorož 8.3.2018 [dr. Igor Gregorič, univerza Texas]
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar
Ljubljana – Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni obstaja tudi uradno. V ponedeljek je bil vpisan v sodni register, delo bo začel 1. maja.

Inštitut, ki ga kot v. d. direktorice vodi Aleksandra Stjepanović Vračar, bo imel svoje prostore na pediatrični kliniki, kjer zdaj domuje služba za kardiologijo. Operacijska dvorana je zagotovljena, prav tako štiri postelje na oddelku otroške intenzivne terapije. Informacije o tem so še neuradne, saj potrjenih zapisov dogovorov še ni. Sledil bo popis opreme, z zdravniki, ki bi se lahko pridružili inštitutu, pa se dogovarjajo. Ker bosta na oddelku otroške intenzivne terapije kmalu ostala le še dva redno zaposlena pediatra intenzivista in ker nimamo domačih kirurgov, ki bi bili usposobljeni za samostojno delo na otroškem kardiokirurškem programu, je jasno, da je največji problem, s katerim se spopadajo pri nastanku inštituta, kadrovski. Rešujejo ga tako, da k sodelovanju vabijo tudi slovenske zdravnike, ki so se zaposlili na tujem, a vprašanje je, ali se bodo pripravljeni vrniti. Nekateri od njih so si tam namreč rešili eksistenčne težave.

Pozitivna naravnanost

Glavni motor pri zagonu inštituta je torakalni kirurg iz ZDA prof. dr. Igor Gregorič, ki noče razmišljati o tem, kaj ni mogoče. Še vedno je optimist. Pravi, da bi mu bilo, ko bo na smrtni postelji, v največje zadoščenje, če bo inštitut živel, deloval učinkovito in strokovno: »Nobene druge koristi nimam in od tega ne želim nič drugega, kot se zavedati, da sem pomagal.« Tudi če mu to ne bo uspelo, pravi, bo njegova duša pomirjena, saj dela vse, kar je v njegovi moči. Če ta preboj ne bo uspešen, potem je prepričan, da bomo v Sloveniji v nadaljnjih letih težko tudi kakšno drugo stvar obrnili na bolje. Več o tem v pogovoru, ki bo objavljen v ponedeljkovem Delu.