Intervencijski zakon: namesto soglasja sindikatov anonimne grožnje

Zadnji poskus, da bi v tem mandatu zajezili javne izdatke. Stranke so se večinoma že odločile.

Objavljeno
08. november 2011 19.10
Posodobljeno
08. november 2011 19.18
Anže Božič, Mario Belovič, notranja politika
Anže Božič, Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – »Ostajam zmeren optimist. Pogovarjam se še s predsedniki neparlamentarnih strank, ki se jim obeta preboj v državni zbor. Predvsem pa bo treba nekatera vprašanja razčistiti z Miščevićevo skupino. Konec dneva bomo videli, koliko je ura,« je danes pojasnil Pavel Gantar.

Poslanec Zaresa Pavel Gantar, ki je sprožil zadnjo pobudo, da bi še v tem mandatu podaljšali delno zamrznitev rasti plač v javnem sektorju ter polno zamrznitev rasti pokojnin in socialnih transferjev v prihodnje leto, bo še danes poskusil dobiti soglasje sindikatov za takšen ukrep. »Nato pa se bom odločil, kako naprej,« nam je pojasnil Gantar.

Nekdanjega predsednika državnega zbora je danes dopoldne neprijetno presenetilo anonimno grozilno pismo, z roko napisano v polomljeni slovenščini, ki ga je dobil zaradi angažiranja pri intervencijskem zakonu: »Sporočamo vam, da naša ekipa šteje že 486 mož. Tega, kako bodo potekali hitri napadi in drugi zločini, ne bo vedel nihče. Opozarjamo te na tvoje besede in na tvojo izjavo, da se znižajo plače in pokojnine v državi.« Gantar je pismo posredoval generalni sekretarki državnega zbora in parlamentarnim varnostnim službam. »Z grožnjami se ne obremenjujem,« nam je povedal in zatrdil, da v svoji karieri ni velikokrat doživel takšnih pritiskov.

Miščević: Kar se nas tiče, je konec

Gantarjevo pobudo so v ponedeljek že zavrnili v eni skupini sindikatov, druga pa bi se z zakonom strinjala, če bi se vse politične stranke zavezale, da leta 2012 ne bodo dodatno posegale v plače javnih uslužbencev. »Kar se nas tiče, je konec, soglasja zakonu ne bomo dali, tako je odločilo 90 odstotkov naših sindikatov,« pravi Dušan Miščević, vodja pogajalske skupine več kot 20 sindikatov, ki je zakon zavrnila. »In to iz dveh vzrokov: preveliko nezaupanje, ali bodo politiki podpisano zavezo tudi spoštovali, drugi vzrok pa je, da nimamo pravega sogovornika. Takšne zaveze namreč ne bi podpisala vlada, ki jo lahko tudi izvaja, temveč stranke in poslanci, ki k temu pravno niso zavezani.«

Stranke so se večinoma že odločile. Poslanska skupina SD intervencijskega zakona ne podpira brez konsenza s socialnimi partnerji, prav tako pa se morajo z njim strinjati upokojenci. V SDS bi bili pripravljeni podpreti začetek postopka, če bi bil zakon usklajen s sindikati. Podobno menijo v SLS. »Če bo pa večina takšna, da bo omogočila sprejetje, se bomo pridružili,« pravi vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic. V SNS in Desus intervencijskega zakona ne podpirajo.