Irglovi in Vatovcu višja plača

Urejanje plač: Izenačeni dodatki za vodenje komisij, nadomestilo dobi polovica bivših poslancev.

Objavljeno
11. september 2014 21.14
*bsa* SP/mnenja
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Skoraj soglasno je mandatno-volilna komisija povišala plači Evi Irgl (SDS) in Mateju Tašner Vatovcu (ZL). Izenačitvi dodatka za vodenje komisij za peticije in poslovnik z drugimi predsedniki komisij je nasprotoval le vodja poslancev Zaaba Jani Möderndorfer.

Večina je nasedla provokaciji SDS, je povišanju plače Evi Irg nasprotoval Jani Möderndorfer, ki pa ni prepričal nikogar. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han mu je očital celo populizem.

Zaradi delnega bojkota vodenja komisij in odborov SDS so poslanci Zaaba z dodatki za vodenje nekoliko privilegirani. Peter Vilfan vodi odbor za obrambo, ki bi ga po običajni delitvi moral poslanec večje opozicijske stranke.

Branku Smodišu, ki je v državnem zboru v prejšnjem mandatu nadomeščal ministra za kmetijstvo Dejana Židana, je po pritožbi komisija z večino glasov dodelila nadomestilo po koncu mandata. Smodiša je predsednik MVK Mitja Horvat najprej zavrnil, ker se lahko vrne na prejšnje delovno mesto. S pritožbo je Smodiš prepričal večino, ker se ne more vrniti takoj.

Podoben primer je bil v prejšnjem sklicu parlamenta, ko je Melita Župevc zavrnila nadomestilo nekdanjemu superministru Žigi Turku, a so mu ga poslanci za krajši čas pozneje vendarle dodelili. Na enak način sta do nadomestil že prišla Jožef Kavtičnik in Dragan Bosnič. Skupaj je pravico do nadomestila doslej uveljavilo 32 nekdanjih poslancev – natančno polovica vseh, ki niso bili ponovno izvoljeni.