Islamska skupnost v BiH zahtevala pojasnila zaradi izjav Grimsa

Poslanec Branko Grims je izjavil, da džamija, ki se gradi v Ljubljani, predstavlja potencialno varnostno tveganje.

Objavljeno
09. junij 2017 21.51
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Sarajevo - Vrhovni verski poglavar islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini, reisu-l-ulema Husein Kavazović je izrazil zaskrbljenost zaradi izjav slovenskega poslanca Branka Grimsa, da džamija, ki se gradi v Ljubljani, predstavlja potencialno varnostno tveganje. Islamska skupnost v BiH, katere del je tudi slovenska, je zahtevala pojasnila veleposlanika.

Grims je v četrtek po seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) v Ljubljani izjavil, da ima blokada Katarja s strani arabskih držav zaradi obtožb o podpori in financiranju terorizma posledice tudi za zvezo Nato in Slovenijo, ker je Katar glavni financer gradnje džamije v Ljubljani.

Na seji so govorili tudi o tem, da gradnjo financira več skupnosti, težavo pa predstavlja posrednik, osrednja medresa, ki po Grimsovih besedah velja za skrajno vahabitsko.

Grims je dejal, da to v perspektivi, sploh v luči tega, da trenutno iščejo dodatno financiranje za džamijo, lahko predstavlja tudi varnostni problem v Sloveniji in Evropi zaradi infiltracije ljudi iz tega okolja, ki prihajajo na različne položaje v EU.

»Muslimani v Sloveniji so integralni del slovenske družbe«

Poslanec je povedal, da je s tem v zvezi na seji komisije vprašal, zakaj ne prepovemo financiranja verskih skupnosti iz tujine, a mu je predstavnica vlade odgovorila, da Slovenija o tem ne razmišlja.

Islamska skupnost v BiH je zaradi Grimsovih izjav izrazila zaskrbljenost, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Kavazovićev urad je za pojasnila zaprosil tudi slovenskega veleposlanika v Sarajevu Iztoka Grmeka. »Mešihat v Sloveniji deluje v okviru islamske skupnosti v BiH in tovrstne izjave tako v Sloveniji kot v BiH spremljamo z enako zaskrbljenostjo,« so sporočili iz urada reisu-l-uleme.

Zaskrbljenost je že v četrtek izrazil tudi generalni sekretar islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Dejal je, da Grimsove izjave razumejo kot pripravo načrtov za rušenje džamije in linč muslimanov v Sloveniji.

Po navedbah medijev v BiH je slovenski veleposlanik Grmek predstavniku islamske skupnosti v BiH Razimu Čoliću pojasnil, da Grimsove izjave niso uradno stališče Slovenije. »Muslimani v Sloveniji so integralni del slovenske družbe in njihova potreba po džamiji je povsem razumljena,« je glede na poročanje Tanjuga sporočil veleposlanik in dodal, da je sodelovanje med islamsko skupnostjo v Sloveniji s slovenskimi institucijami odlično.

Čolić je na drugi strani muslimane v Sloveniji pozval, naj »cenijo naklonjenost« Slovenije. »Zaradi izjav posameznikov za dnevnopolitične interese pa se nam ni treba obremenjevati. Če bi res obstajala kakšna varnostna grožnja, potem bi se vsi združili, da bi jo razrešili v dobro vseh,« je še zagotovil Razim Čolić, ki je direktor uprave za zunanje odnose in diasporo v riasetu islamske skupnosti v BiH.