Iz SLS izključeni mariborski svetniki razmišljajo o pritožbi

Škof: »Delovali bomo še naprej, tako kot so doslej, z zdrahami SLS pa ne bodo ukvarjali.«

Objavljeno
05. september 2013 16.43
tre_obcinska stavba
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor - Peterica mariborskih mestnih svetnikov Županove liste in SLS, ki jih je izvršilni odbor SLS v sredo izključil iz stranke, še ni sprejela dokončne odločitve, kako se bo na izključitev odzvala. Stranka jih je izključila, ker so zavezniki nekdanjega župana Franca Kanglerja nasprotovali preimenovanju svetniške skupine v SLS.

Kot je danes za STA povedal eden od njih, Jožef Škof, bodo delovali še naprej, tako kot so doslej in za kar so bili izvoljeni na volitvah, z zdrahami SLS pa ne bodo ukvarjali. O tem, ali se bodo odločili za kakršnokoli pritožbo, v igri je predvsem ustavno sodišče, se še niso dokončno odločili.

»Razočaran pa sem nad odnosom stranke, ki naj bi nam očitala, da kvarimo ugled SLS. S tem dejanjem so si sami pokvarili ugled. Dva človeka sta to peljala sama in naj godljo, ki sta jo skuhala, sama tudi pojesta,« je dejal Škof. Na vprašanje, kdo sta to, je odvrnil, da novi predsednik mestnega odbora Matjan Cojhter in mestni svetnik ter nekdanji predsednik mariborske SLS Aleksandar Jovanović.

Rožman o zadevi »seznanjen le iz medijev«

Tudi o zahtevi stranke, da njeno ime umaknejo iz imena svoje svetniške skupine, je Škof dejal, da se bodo o tem še odločili, a na tej listi so bili izvoljeni in bodo v njej do konca delovali v korist Maribora.

Veliko manj zgovoren je bil Boris Rožman, ki je za STA dejal, da je o vsem skupaj doslej seznanjen le iz medijev, ob tem pa dodal, da so »za vložen trud očitno dobili plačilo«.

Izvršilni odbor SLS je v sredo sprejel sklep o izključitvi petih članov iz stranke, in sicer mariborskih mestnih svetnikov Astrid Bah, Tomaža Barade, Borisa Rožmana, Jožefa Škofa in Tanje Vindiš Furman. Kot so sporočili iz stranke, so jih izključili zaradi njihovega nasprotovanja preimenovanju Županove liste in SLS v svetniško skupino SLS.

Vodstvo mariborskega odbora SLS je pobudo, da se svetniška skupina Županova lista in SLS v Mestni občini Maribor preimenuje v svetniško skupino SLS, podalo po tem, ko so prekinili dogovor o skupnem kandidiranju članov SLS in podpornikov Kanglerja na lokalnih volitvah 2010. Za to so se odločili trije - Aleksandar Jovanović, Danilo Burnač in Boštjan Viher.