Iz tujine v Slovenijo na vodilno mesto kljub »kulturnemu šoku«

Pisarna EP: Ob menjavi več očitkov, a jih novi direktor Klemen Žumer zavrača. 

Objavljeno
19. marec 2014 21.25
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – Ta teden je vodenje pisarne evropskega parlamenta v Sloveniji prevzel Klemen Žumer, ki je bil do zdaj tiskovni predstavnik Evropske ljudske stranke (EPP), katere članice so SDS, NSi in SLS. Ker pisarna evropskega parlamenta ni politično obarvana institucija, saj zastopa vse poslance, je to vzbudilo določene pomisleke.

Novi direktor pisarne Klemen Žumer je v ponedeljek opravil primopredajo poslov. Še pred tem pa je nekaj vznemirjenosti povzročilo njegovo vabilo na poslovilno srečanje oziroma zabavo, ki ga je za svoje sodelavce in slovenske evropske poslance priredil v Bruslju. V njem je namreč zapisal, da mu glede te odločitve nekateri pravijo, da je nor, misleč na kulturni šok, saj se Slovenija obrača proti EU, ter da je lokalni način razmišljanja gotovo drugačen kot njegov in da bo nujna prilagoditev obeh strani ...

Zapisane misli so vznemirile nekatere poslance, češ da je v pismu Slovenija opisana kot Severna Koreja, a Žumer nam je včeraj zatrdil, da sam niti naključno o Sloveniji ne razmišlja tako. »Zapisal sem, kar so mi dejali drugi, ko sem jim povedal, da se vračam v Slovenijo. Sicer pa je bilo to vabilo na zasebni dogodek, namenjen tistim, s katerimi sem delal in s katerimi bom delal še naprej,« nam je pojasnil.

Žumer: Sem član stranke, a ne aktiven

Na mednarodni razpis za novega direktorja, ki ga imenuje generalni sekretariat evropskega parlamenta in ki se je iztekel konec avgusta 2012, se je po neuradnih informacijah prijavilo 42 kandidatov. V nadaljnji postopek izbire je bilo uvrščenih 12 kandidatov, med katerimi se je mednarodna komisija odločila za Žumra. Temu je že pred časom nasprotoval določen del politike. Žumer je namreč član NSi, leta 2009 pa je tudi kandidiral na njihovi listi za evropskega poslanca. Poleg tega so se pojavili še očitki o tem, da Žumer ne izpolnjuje formalnih pogojev iz razpisa, in sicer deset let delovnih izkušenj, od tega tri leta na vodilnem mestu. »Komisija je bila mednarodna, sestavljena iz članov različnih političnih spektrov, ter je soglasno sprejela odločitev,« odgovarja Žumer. O politični opredeljenosti pa: »Sem član stranke, to je pa tudi vse. Že več kot tri leta nisem politično aktiven in tudi zdaj nimam nobene želje po političnem udejstvovanju.«

Torej – koliko let delovnih izkušenj?

Žumer je sicer na naše vprašanje o delovnih izkušnjah dejal, da je o tem odločala komisija, ki je edini merodajni organ. Na njegovi spletni strani piše, da je bil od leta 2006 svetovalec v skupini Evropske ljudske stranke – Krščanskih demokratov (ELS/EPP), kjer je delal v kabinetu predsednika skupine in na oddelku za komuniciranje. Pred tem je bil ob vstopu Slovenije v EU leta 2004 vodja kabineta pri evropskem poslancu Lojzetu Peterletu, še pred tem pa med zaposlitvami navaja univerzi v Kanadi in Angliji, kjer se je tudi izobraževal.