Izpolnjevanje zaveze med sodstvom in vlado ogroženo?

 V sodstvu in tožilstvu zaskrbljeni, ker proračun za prihodnje leto pravosodju odvzema precejšnji del denarja.

Objavljeno
25. september 2013 21.27
SLOVENIJA LJUBLJANA 03.11.2012 VRHOVNO SODISCE PRAVOSODJE SODSTVO FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
M. V., notranja politika
M. V., notranja politika

Ljubljana – Predlog proračuna za prihodnje leto odvzema pravosodju precejšnji del denarja. Ker se bodo julija prihodnje leto polagali računi, koliko je izpolnjena zaveza, ki sta jo junija letos podpisala sodstvo in vlada in ki državljanom obljublja skrajšanje sodnih postopkov, smo na sodstvu in tožilstvu preverili, kaj krčenje proračuna pomeni za njuno nadaljnje delo.

»Sredstva za sodstvo, predvidena v proračunu za leto 2014, bodo okoli deset milijonov evrov nižja, kot jih je predvidel rebalans za leto 2013. Takšna sredstva za nemoteno delovanje sodstva ne bodo zadoščala, med drugim utegnejo ogroziti tudi prizadevanja iz zaveze,« so nam sporočili z vrhovnega sodišča.

Opozorila s tožilstva se še bolj alarmantna. »Če bodo za delovanje državnih tožilstev leta 2014 resnično obveljali zneski, kot jih je zdaj mogoče videti v javno dostopnih gradivih, bo to pomenilo, da tožilstvom niso zagotovljene razmere za nemoteno izvrševanje funkcije kazenskega pregona. Takšen obseg sredstev ne bi zadoščal niti za vzdrževanje sedanje kadrovske sestave, še manj pa za učinkovito sodelovanje pri morebitni povečani aktivnosti sodišč kot posledici zasledovanja ciljev iz zaveze državljanom,« so sporočili z vrhovnega tožilstva.

Med vlado in tožilstvom so poleti potekali pogovori o dodatni zaposlitvi tožilcev – neuradno gre za 67 tožilcev – in dodatnih malo manj kot pet milijonih evrov za to, da bi lahko tožilstva, ki niso bila vključena v postopek sprejetja zaveze državljanom, izpolnila to, kar država od njih zahteva. Iz predloga proračuna ni razbrati, da bi se kar koli od tega (vsaj delno) uresničilo.