Izredna seja o milijardi za dve banki v petek

Parlament v petek izredno o nadzorovani likvidaciji dveh bank, odbor že v sredo o dodatnem zadolževanju države za banke

Objavljeno
15. september 2013 22.21
*lvi* DZ
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Vlada in Banka Slovenije bosta poslancem v petek pojasnila razloge za nadzorovano likvidacijo Factor banke in Probanke, smo izvedeli v državnem zboru. Na izredni seji zbora v petek bo poslanec spet postal Gašpar Gašpar Mišič, a bo novi direktor Luke Koper poslanski sedež takoj tudi izgubil.

Veber je izredno sejo, ki jo je opozicijska SDS zahtevala z oceno, da milijardna državna jamstva varčevalcem dveh zasebnih bank, ki sta financirali tajkunske posle, niso prispevala k stabilnosti bančnega sistema in preprečevanju panike, ampak le k oškodovanju davkoplačevalcev, nameraval sklicati za četrtek. A je zaradi obvestila, da bo novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec takrat na službeni poti v tujini, počakal do danes, da bi preverili, ali bi guverner poslancem lahko osebno pojasnil odločitve v petek. O odločitvi Banke Slovenije in vlade o likvidaciji dveh majhnih bank in poplačilu vseh navadnih upnikov ne glede na višino njihovih vlog bo še pred zborom ta teden razpravljal odbor za finance in monetarno politiko.

Sejo odbora je predsednik Bojan Starman (DL) danes sklical za sredo, začela se bo ob 17. uri popoldan, odbor pa bo razpravljal še o popravkih zakona o izvrševanju proračuna za letošnje in prihodnje leto, s katerimi bi parlament vladi omogočil izdajo vrednostnih papirjev in začani prenos le teh na banke, ki jih sanira, država pa bi v enakem znesku dobila dolžniško vrednostne papirje Družbe za upravljanje terjatev bank.

Izredna seja parlamenta o bankah se bo konec tedna začela z minuto molka v spomin na nekdanjega poslanca in ministra Jožeta Zagožna (SDS), ki je umrl prejšnji teden po dolgi bolezni in vrnitvijo poslanskega mandata Gašparju Gašparju Mišiču, ki je poleti odstopil kot državni sekretar, zaradi česar bo brez sedeža ostala nadomestna poslanka Mirjam Bon Klanjšček (PS). Veber bo poslance takoj seznanil še, da je novi predsednik uprave Luke Koper odstopil tudi kot poslanec. Klanjščkovi bo polni poslanski mandat zbor verjetno potrdil najpozneje na začetku prihodnjega tedna.