Izredna seja zaradi likvidacije bank bo naslednji teden

Predlagateljica SDS želi poročilo o razlogih za nadzorovano likvidacijo ter poimenski seznam vseh oseb z depozit. 

Objavljeno
13. september 2013 17.40
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Izredna seja državnega zbora o problematiki Probanke in Factor banke, ki jo je zahtevala poslanska skupina SDS, bo v četrtek ali petek, se je na današnji seji dogovoril kolegij predsednika DZ. Končna določitev dneva je odvisna od tega, kdaj bo imel čas guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec

Poslanska skupina SDS je v ponedeljek vložila zahtevo za izredno sejo DZ in k njej priložila predlog priporočil vladi in Banki Slovenije. V SDS želijo, da parlament dobi poročilo o razlogih za nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke ter poimenski seznam vseh oseb z depoziti v višini nad 100.000 evrov. Kot rečeno, bo kolegij dan seje prilagodil guvernerju Jazbecu.

Na današnji seji je kolegij tudi določil terminski program DZ za oktober - sklic plenarnega zasedanja je predviden za 21. v mesecu - in okvirni program za november. Nasploh jesenski urnik dela DZ napoveduje vročo politično debato.

Med glavnimi izzivi bo zagotovo rebalans proračuna za prihodnje leto, jesen pa naj bi prinesla tudi začetek prenosa slabih terjatev na slabo banko in privatizacijo nekaterih državnih podjetij.

Proračunska razprava bo nedvoumno pokazala, kako trdna je vladajoča koalicija. Premierka Alenka Bratušek je pred časom napovedala, da bo predlog rebalansa javnosti predstavila do 25. septembra, v DZ pa ga koalicija mora poslati do 1. oktobra.

Vlado in poslance čaka zahtevno oblikovanje in sprejemanje zdravstvene reforme. Med ključnimi jesenskimi projekti je tudi izboljšava plačnega sistema, ki utegne biti najtrši oreh v pogajanjih s sindikati. Med politično bolj občutljivimi zadevami bo zagotovo obravnava omenjene odškodninske sheme za izbrisane.