Jakič z gospodarstveniki obiskal sejem orožja v Rusiji

Sejem so obiskali na povabilo namestnika ruskega predsednika, ki mu je predstavil delovanje obrambne industrije.

Objavljeno
26. september 2013 17.26
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Moskva - Obrambni minister Roman Jakič je v sredo z gospodarsko delegacijo obiskal enajsti mednarodni sejem orožja Russia Arms Expo 2013 v mestu Nižnji Tagil.

V okviru delovnega obiska je sejem obiskal na povabilo namestnika ruskega predsednika Dmitrija Rogozina, s katerim se je sestal tudi na pogovorih, so danes sporočili z obrambnega ministrstva.

V pogovoru sta izpostavila dobre odnose med državama. Jakič, ki je bil v začetku septembra na prvem uradnem obisku v Rusiji, je Rogozina tudi seznanil, da so postopki usklajevanja sporazuma o sodelovanju na vojaško-tehničnem področju v sklepni fazi.

Rogozin mu je predstavil postopke posodabljanja ruske vojske in delovanja obrambne industrije ter možno sodelovanje slovenskih podjetij z rusko obrambno industrijo.

Pozdravil je prihod ministra s petčlansko gospodarsko delegacijo, saj je udeležba na sejmu ena redkih priložnosti, da se na enem kraju utrjujejo stiki in poznanstva proizvajalcev v regiji ter širše. Obisk sejma omogoča tudi nadaljnje stike na obrambnem področju, predvsem v obrambni industriji, ter možnosti povezovanja slovenskih in ruskih proizvajalcev na obrambnem področju, je dejal.

Ob robu sejma sta se minister Jakič in gospodarska delegacija sestala z namestnikom generalnega direktorja ruskega podjetja za izvoz orožja Rosoboronexport Igorjem Sevastjanovom. Gospodarsko delegacijo so predvsem zanimale možnosti posameznih projektov in sodelovanja s slovenskimi podjetji, ki so člani grozda vojaške industrije.

Delegacija obrambnega ministrstva se je udeležila tudi plenarnega zasedanja z naslovom Inovacije in kakovost: Formula uspeha na globalnem trgu orožja, na njem pa so nastopili Rogozin, gubernator regije Sverdlovsk Evgenij Kujvašev in pomočnik generalnega sekretarja Nata za vojaške naložbe Patrick Auroy.

Na sejmu, ki poteka od 25. do 28. septembra, se predstavlja več kot 400 razstavljavcev iz 50 držav, udeležili pa so se ga predstavniki vlad in obrambnih industrij iz 45 držav. Na sejmu sta prisotna celotna obrambna in varnostna industrija v regiji, predstavljajo pa najnovejšo vojaško proizvodnjo in težnje pri razvoju oborožitve, ki bodo vplivale na razvoj vojaških zmogljivosti, so še sporočili z Morsa.