Jambrek: Virant pred Janšo

Izjava Petra Jambreka nakazuje na morebitne razpoke v političnem bloku, ki je doslej deloval precej uglašeno in utrjeno.

Objavljeno
14. oktober 2011 19.19
Posodobljeno
14. oktober 2011 20.00
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Vstop Gregorja Viranta v strankarsko tekmo na skorajšnjih volitvah je povzročil veliko več nemira v določenih političnih krogih, kot se je sprva zdelo.

Tako je v četrtkovi oddaji Odmevi na nacionalni televiziji presenetil dr. Peter Jambrek – nekdanji minister v Bajukovi vladi – z izjavo, da je Gregor Virant bolj sposoben izvleči Slovenijo iz krize kot Janez Janša. Peter Jambrek je v pogovoru dejal, da ljudje v kriznem obdobju intuitivno čutijo, »kje je tista formula, kje je tista karizma«, ki bi bila sposobna potegniti skupnost iz krize. »Tej formuli je bil blizu Janez Janša, a se je od nje v zadnjem obdobju oddaljil, trenutno pa ji je najbližje Gregor Virant s svojo ekipo,« je poudaril Jambrek.

Izjava nekdanjega ustavnega sodnika, nekdanjega ministra v Bajukovi vladi in nekdanjega predsednika Zbora za republiko (leta 2008 je pred volitvami, denimo, javno podprl stranko SDS in Janeza Janšo za premiera) je zanimiva in v marsičem presenetljiva, saj nakazuje na morebitne razpoke v političnem bloku, ki je doslej deloval precej uglašeno in navzven utrjeno. Pomenljivo je tudi, da Gregor Virant s svojo napovedjo ne bo osamljen stopil v negotovo politično pot, ampak lahko pri tem upa na določene ideološke vplivneže slovenske desnice.

Ali Jambrekova izjava pomeni tudi preobrat pri delovanju Zbora za republiko, smo poskušali poizvedeti pri sopotnikih tega civilnodružbenega gibanja, a so se sogovorniki ali zavili v molk ali pa zadeve niso hoteli komentirati, dokler ne bo bolj jasno, kaj se dogaja. Prihodnje dni naj bi bilo več znanega tudi o tem, kakšno prihodnost ima Zbor za republiko, saj je njen zadnji predsednik Virant (zbor je prevzel od Jambreka) že letos spomladi odstopil, javnost pa je za to izvedela šele po Virantovi najavi, da bo kandidiral na volitvah s svojo listo.

Virant je ob tej priložnosti za medije pojasnil, da so zbor nekateri hoteli razumeti kot instrument oziroma kot podaljšano roko neke politične stranke, a so to trditev posamezni člani Zbora za republiko (Dimitrij Rupel, Lovro Šturm in Ivan Štuhec) zavrnili kot neresnično.