Janez Janša osumljen pranja denarja

Urad za preprečevanje pranja denarja preiskuje sumljive denarne transakcije Janeza Janše in Urške Bačovnik.

Objavljeno
04. september 2013 21.14
jer referendum
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Komercialna televizija POP TV je danes razkrila, da je prvak SDS in nekdanji premier Janez Janša v preiskavi urada za preprečevanje pranja denarja.

Pri navedbah se sklicujejo na pridobljeno dokumentacijo, ki bi lahko predstavljala manjkajoči člen pri ugotavljanju, od kod Janši več kot 200.000 evrov premoženja, katerega izvor – kot je ugotovila protikorupcijska komisija – nekdanji premier ne zna pojasniti.

POP TV je poročala, da urad preiskuje sumljive finančne transakcije, ki da jih je v imenu Janeza Janše opravljala bančna uslužbenka Nataša Pajenk. Pri tem je zanimivo, da je Pajenkova sestrična Janševe soproge Urške Bačovnik.

Komercialna televizija trdi, pri tem pa se sklicujejo na pridobljene dokumente, da sta zakonca Janša od leta 2009 prinašala Pajenkovi večje vsote denarja.

Sorodnica Bačovnikove, takrat zaposlena na celjski izpostavi banke Sparkasse, je denar polagala na svoj račun in z njimi nato plačevala stroške zakoncev Janša. Šlo je za več deset tisoč evrov, med stroški pa naj bi bilo tudi plačilo are za nakup stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani.

POP TV še navaja, da naj bi bila Urška Bačovnik nekakšen kurir, saj naj bi ona dostavljala denar svoji sestrični – bančni uslužbenki. Zanimivo je, da je Pajenkova v štirih letih zamenjala službo v štirih različnih bankah.

SDS se je na vprašanja Televizije odzvala s sporočilom, v katerem je potrdila, da je Pajenkova sestrična Bačovnikove in tudi njena soseda. V stranki niso bili seznanjeni s preiskavo urada za preprečevanje pranja denarja, so pa razkrili, da se je s premoženjem Janeza Janše že ukvarjal davčni urad.

SDS je novinarjem POP TV odgovorila še, da naj preden kažejo s prstom na druge, pometejo pred svojim pragom. Končajo pa: »Ko gre skrajni levici na oblasti slabo, je očitno potrebno prek kapitalskega in medijskega monopola takoj diskreditirati edino politično alternativo. Do kdaj še?«.