Jani Möderndorfer je dal košarico Alenki Bratušek in izstopil iz stranke

Vodja poslanske skupine Zaaba je po dolgotrajnem premisleku zapustil stranko, namerava pa izstopiti tudi iz poslanske skupine.

Objavljeno
07. september 2015 12.32
DZ
Zoran Potič, notranja politika, Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA
Zoran Potič, notranja politika, Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana − Vodja poslanske skupine Zaaba Jani Möderndorfer je zapustil stranko Zavezništvo Alenke Bratušek, v v pismu pa je navedel tudi, da namerava prav tako zapustiti poslansko skupino. Kot glavni razlog je navedel, da se njegovo delo in pogled na delovanje stranke razlikuje od tistega, kar je bilo zapisano ob ustanovitvi stranke ter od korakov, ki so sledili.

Odhod Möderndorferja iz poslanske skupine, ki skupaj z njim šteje le še tri člane, pomeni njen razpad. Poslanska skupina lahko namreč šteje najmanj tri poslance. Poleg Möderndorferja so v Zaab le še predsednica stranke Alenka Bratušek in poslanka Mirjam Bon Klanjšček. Peter Vilfan, ki je bil izvoljen na kandidatni listi Zaab, je že julija prestopil v poslansko skupino Desus, kamor naj bi vabili tudi Bon Klanjščkovo.

Skupina nepovezanih

Alenka Bratušek, Mirjam Bon Klanjšček in Bojan Dobovšek so se danes popoldan odločili, da ustanovijo poslansko skupino nepovezanih poslancev, o čemer bodo v torek obvestili tudi predsednika DZ Milana Brgleza.

Prestop v SMC?

Že dalj časa se špekulira tudi o morebitnem prestopu Möderndorferja, ki je sicer v svoji politični karieri med drugim deloval v LDS, PS in v Zaab, v največjo vladno stranko, SMC. A za zdaj uradnega obvestila o njegovem izstopu iz poslanske skupine Zaab še ni, prav tako ni znano, kakšne načrte ima za prihodnost.

Bratuškova nad njegovo odločitvijo ni presenečena.

Če bo poslanska skupina Zaab ugasnila, bo Bratuškova, kot zagotavlja, do konca ravnala v skladu z obljubo volivcem. Sicer pa o svoji nadaljnji politični usodi in usodi poslanske skupine ne more špekulirati, dokler se stvari ne razčistijo.

Ali bo Möderndorfer prehodil podobno pot kot Vilfan, še ni jasno. Kaj namerava, bo moral vodje poslanske skupine sam pojasniti. Kdaj to namerava storiti, prav tako ni jasno, ker se  Möderndorfer na klice novinarjev ne odziva. V zvezi s tem je pomenljiva izjava predsednika SMC Mira Cerarja, ki je v nedeljo dejal, da jih je Möderndorfer že obvestil, da utegne v Zaabu nastati kriza. »A to ni naša stvar, so avtonomni, in če bo prišlo do nekih izstopov, do nekih konkretnejših dejanj, takrat se bomo na to ustrezno odzvali,« je dejal Cerar za RTV Slovenija.

Razlogi podobni kot pri Vilfanu

Potem ko jo je zapustil Vilfan, se je poslanska skupina Zaaba znašla na robu, po slovesu vodje poslanske skupine pa bi ostali brez ene poslanske skupine. Ta, sicer najmanjša poslanska skupina, na politična razmerja ne bi vplivala, saj je šlo za najmanjšo opozicijsko stranko, prehodi v smeri Desusa ali SMC (o tej se špekulira, da bi se ji utegnil pridružiti Möderdorfer) pa bi pomenili, da se vladajoča koalicija celo krepi.

Kaj bo v nastalih okoliščinah storila predsednica stranke Alenka Bratušek, je veliko vprašanje, še večje pa, kaj namerava preostala poslanka Mirjam Bon Klanjšček. Obe bosta, tako kot Möderndorfer, v prihodnje nepovezani poslanci. To pomeni tudi, da kot nepovezani poslanci v primerjavi s poslansko skupino izgubijo precej sredstev za strokovno pomoč, zaposleni sodelavci poslanske skupine Zaab pa bodo verjetno ostali brez zaposlitve.

Razlogi za izstop Möderndorferja iz Zaaba so precej podobni kot pri Vilfanu. Ta je Bratuškovi očital, da je stranka ostala ujetnica njenih neuspešnih ambicij. Da je bil Möderndorfer nezadovoljen z vodstvom stranke, tudi ni nobena skrivnost.