Janković: Ja!

Oglejte si posnetek z izjavo ljubljanskega župana Zorana Jankovića glede kandidature na parlamentarnih volitvah.

Objavljeno
11. oktober 2011 11.46
Posodobljeno
11. oktober 2011 12.30
Tanja Starič, Anže Božič, Marko Jakopec, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, Marko Jakopec, notranja politika
Ljubljana – »Da, 4. decembra grem na volitve, in to s svojo stranko, ki bo odprta za vse. Do 9. novembra, ko bomo objavili listo, bomo zbirali kadrovske in vsebinske predloge iz vseh slovenskih regij. Takrat bo tudi znano, ali se bom odločil za 'ziheraško' varianto, ki ni blizu mojemu karakterju, in osebno ne bom kandidiral – pač pa se zgolj ponudil za mandatarja – ali pa bom tvegal in kot prvi na listi kandidiral za poslanca,« je ljubljanski župan Zoran Jankovič danes na Kongresnem trgu, na katerem ga je pričakalo nekaj sto Ljubljančanov, povedal v novinarske mikrofone.

Župan, ki je prišel v družbi žene in snahe, a brez obeh sinov, dogodka ni izkoristil za predvolilni govor. »Kot sem že dejal, se v parlamentu ne vidim. Vse življenje sem namreč opravljal izvršilne funkcije,« je povedal in dobil aplavz množice, v kateri je bilo sicer veliko znanih obrazov, politikov pa bolj malo.

»Program bo zelo jasen, brez veliko filozofije. Nekaj podobnega kot ob mojem prvem županskem mandatu,« je napovedal in dodal, da načrtuje precej manj ministrstev, kot jih je zdaj. Županu bo pomagala njegova dolgoletna ožja ekipa iz MOL in Mercatorja, njegovo kampanjo pa bosta izpeljala Igor Arih in Stojan Pelko.

Vstop Jankovićeve pa tudi Virantove liste v volilno tekmo so stranke leve sredine previdno pozdravile. V imenu SD je Dušan Kumer dodal, da se bo »resnost novih ponudb pokazala, ko bodo na mizi programi in ko bodo potekala soočenja«.

Ostro pa se je na odločitev Gregorja Viranta odzvala SDS. Njegovo ravnanje je zahrbtno, so zapisali na spletni strani, ker Janeza Janše o svoji nameri ni obvestil, čeprav mu je zagotovil, da bo to storil. »Nastal je komunikacijski šum, informacija je v medije pricurljala le deset ur po tem, ko smo začeli klicati prve kandidate,« je za Delo povedal Virant in dodal, da je bila njegova napaka, da ni pravočasno obvestil stranke, in je »v tem delu dolžan opravičilo«.

Pomoč poslancev?

Zoran Janković bo do 9. novembra sporočil podrobnosti kandidature svoje liste. Tako še ni znano niti, kako se bo imenovala stranka in ali bo kandidirala s podpisi državljanov ali s pomočjo treh poslancev. »Po današnjem dnevu se bomo začeli šele pripravljati na volitve. In to samo ob koncih tedna in popoldne, saj bo moje župansko delo potekalo normalno,« je povedal.

Janković bo verjetno stavil na podpise volivcev, ki jih mora zbrati 8000. Do kandidature pa bi mu lahko pomagali tudi trije poslanci. Poleg poslanke SD Renate Brunskole bi v Jankovićev tabor lahko prestopila tudi Janja Klasinc in Anton Colarič, so danes omenjali parlamentarni kuloarji. Toda govorice sta oba poslanca SD za Delo zanikala. Enako kot nepovezana Vili Rezman in Vili Trofenik. Prvi namerava pri kandidaturi podpreti poslanskega kolega Franca Žnidaršiča, drugi pa z Jankovićem še iz časov skupnega delovanja v Rokometni zvezi Slovenije ni v najboljših odnosih.

Janković: S Pahorjem nisem v slabih odnosih

Zoran Janković je danes zanikal, da z odhajajočim premierom Borutom Pahorjem ne bi bila v dobrih odnosih, kot bi bilo mogoče sklepati po mandatarjevih besedah, ki so jih ujele kamere ob obisku nemške kanclerke Angele Merkel. Pahor je tedaj izjavil, da si Jankovića ne bi želel v lastni stranki. »Menim, da sem za to vlado naredil zadosti, ko sem jih javno podprl. Gospod premier seveda lahko govori, kar hoče, ne zdi se mi pa, da bi bila v slabih odnosih. On je bil do mene vseskozi zelo demokratičen, mene pa tudi niste slišali kaj slabega govoriti čez vlado,« je izjavil ljubljanski župan.

Borut Pahor se na spremembe na političnem prizorišču še ni odzval in od padca vlade skoraj ne nastopa več v javnosti. »Če ste opazili, se mi na novince nismo odzvali tako, kot so se stranke desnice. Pravimo pa, da še ne vemo, ali nove stranke in liste krepijo ali razbijajo levico. To bo jasno 5. decembra, ko bodo na mizi rezultati volitev,« je uradno stališče SD predstavil Dušan Kumer.

Konec tranzicije?

»Morda se bo z letošnjimi predčasnimi volitvami v Sloveniji končalo obdobje tranzicije tako na levici kot tudi na desnici,« pa meni Gregor Golobič. Nove stranke in nova politična gibanja po njegovem mnenju v ničemer ne ogrožajo stranke Zares. »Na volitve gremo samostojno, s svojim programom, s svojimi ljudmi,« je napovedal.