Janković je vložil tožbo zaradi poročila KPK

Zaradi bremilnega poročila komisije je Janković svojo predsedniško funkcijo v PS že zamrznil.

Objavljeno
04. februar 2013 11.57
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

Ljubljana - Upravno sodišče je minuli četrtek zaradi poročila protikorupcijske komisije prejelo tožbo odvetniške pisarne Čeferin, ki zastopa ljubljanskega župana Zorana Jankovića, so sporočili z omenjenega sodišča.

Tožbo zaradi zaključnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je nekaj dni pred tem vložil tudi predsednik vlade Janez Janša, piše Slovenska tiskovna agencija.

Na upravnem sodišču so pojasnili, da obe zadevi še obravnavajo in ni znano, kdaj bodo o tožbah in začasnih odredbah odločili. Ko bo o tem odločeno in bodo z odločitvijo seznanjene stranke, bo sodišče obvestilo tudi medije in odločitev objavilo na spletni strani sodišča, so še dodali.

KPK je v zaključnem poročilu nadzora premoženja predsednikov parlamentarnih strank, ki ga je objavila v začetku januarja, ugotovila, da sta predsednik SDS Janez Janša in Zoran Janković, ki je predsedniško funkcijo v Pozitivni Sloveniji medtem že zamrznil, večkrat in sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo.

Ugotovitve KPK

Po podatkih, ki jih je zbrala komisija, je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 dalje na svoje bančne račune v Sloveniji skupno prejel 2,99 milijona evrov. Od tega je približno 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso povezana z rednim osebnim dohodkom.

Med letoma 2007 do 2011 je Janković vsako leto dobil med 168.000 evrov in 631.000 evrov nakazil različnih pravnih oseb (Electa, Electa naložbe in KLM) kot poplačilo dolga, česar pa komisiji ni nikoli prijavil.

Komisija je tudi ugotovila, da je del finančnih prilivov (208.000 evrov) v obdobju štirih mesecev leta 2011 prispel na Jankovićev osebni bančni račun z naslova verižnih transakcij. Te so se začele v podjetju Grep, ki posluje z Mestno občino Ljubljana.

Pri predsedniku vlade Janši pa je komisija ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin in premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.