Janković ne bo odšel skozi stranska vrata

Pretresi v PS: Lahko Bratuškova premaga Jankovića? – Več scenarijev – Različne izkušnje drugih strank.

Objavljeno
01. oktober 2013 23.10
Srečanje Bratušek Janković 23.7.2013 Ljubljana Slovenija
Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika
Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Izkušnje slovenskih strank pri izbiranju predsednikov so različne. V SD so se odprto spopadli dotedanji predsednik Borut Pahor in izzivalca Patrick Vlačič in Igor Lukšič. Zadnji je zmagal, ne da bi to načelo enotnost stranke. V SLS pa se je, denimo, Janez Podobnik umaknil Bojanu Šrotu.

Tudi v tem primeru iz leta 2007 je prevladalo mnenje, da mora stranka ostati enotna. V PS sta še vedno možna oba scenarija, torej odprt spopad ali umik enega od kandidatov. Le enotnost stranke je na resni preizkušnji.

Scenarij št. 1

Prva možnost je, da se bo Zoran Janković odločil za kandidaturo in jo nato na kongresu umaknil. Janković se ima za zmagovalca parlamentarnih volitev 2011, za odstop od predsedniške funkcije marca letos pa se je odločil po velikih pritiskih. Je politik, ki odra ne zapušča skozi stranska vrata. Kot mož političnega teatra, ki običajno sporoča odločitve v zadnjem trenutku, bi bil z umikom kandidature zagotovo deležen ovacij, delegati pa bi mu bili hvaležni, ker ne bi razpadla vladna koalicija. Predsednica bi postala Alenka Bratušek, a bi bila hkrati v političnem smislu ponižana.

Ta scenarij je mogoč, če se Janković zaveda realnega položaja, da bi v trenutku njegove zmage koalicijo takoj zapustile partnerice PS. Nekateri indici kažejo, da tega ne verjame, prepričan pa je tudi, da bi, kljub »nahrbtniku« sumov in preiskav, lahko znova dobil volitve.

Scenarij št. 2

Kandidata bi se na kongresu lahko tudi odprto spopadla za prevzem stranke. Bratuškova bi bila v težjem položaju, saj bi se morala spopasti s človekom, ki ji je omogočil vstop v državni zbor in z umikom spomladi letos na vrh izvršne oblasti. Poleg tega je stranko ustanovil Janković in ima zato nedvomno več zaveznikov. Odločali bi člani stranke, ki bi pokazali, ali so pripravljeni staviti na uspešnega župana s hudimi obtožbami protikorupcijske komisije in funkcionarja, proti kateremu poteka več predkazenskih postopkov. Stranka s takim predsednikom bi bila zelo oslabljena. Bratuškova pa bi, če bi ji uspelo poraziti Jankovića na odprtem polju, pridobila veliko politično moč in s tem verjetno tudi PS, ki bi dokazala, da ni podvržena berlusconizaciji slovenske politike.

Scenarija št. 3 in 4

Tretja možnost pa je, da se Janković umakne iz tekme in zapusti stranko, ki bi jo ta odhod gotovo močno pretresel. Mogoče pa je tudi, da bo v določenem trenutku prekipelo Bratuškovi, ki jo čaka še zaupnica v parlamentu.