Janković ne pove, kdo bi lahko prispeval odločilna glasova

Predsednik PS, ki ne namerava odstopiti od kandidature za mandatarja, jutri v DZ pričakuje »pozitiven rezultat«.

Objavljeno
10. januar 2012 15.06
Posodobljeno
10. januar 2012 15.31
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - V Ljubljani se je dan pred glasovanjem o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću sestal svet Pozitivne Slovenije. Stranka je komentirala tudi odločitev Liste Virant, ki je precej zmanjšala verjetnost potrditve Zorana Jankovića za mandatarja.

O odločitvi Liste Virant da ga ne podpre, je dejal, da je samostojna in legitimna, vendar pa meni, da ni korektno, da se problematizirajo pogajanja o koaliciji, poroča STA.

O 45. oziroma 46. glasu je dejal, da je dobil kar nekaj sporočil, da bo dobil podporo iz različnih strank. Ob tem je dejal: »Ne pričakujte pa od mene imen.«

Na vprašanje, kako si predstavlja vladati z zgolj 46 glasovi, odgovarja, da bi bila sicer potrebna večja koalicija, vendar na drugi strani računa na toliko močnejšo in bolj strokovno vlado.

Zaenkrat ima kandidat za mandatarja v DZ zagotovljenih 44 glasov poslancev (PS, SD, Desus), za potrditev potrebuje še dva. Njegova potrditev je do jutrišnjega tajnega glasovanja uganka.

Poslanka Pozitivne Slovenije Janja Klasinc je na vprašanje, katera dva od poslancev bi utegnila prispevati 45. ali 46. glas za Jankovića, odgovorila, »pozitivec«, poroča STA.

Brunskole: »Naj gre iz vaših ust za srečo vseh nas«

Maša Kociper (PS) upa, da v sredo ne bo še ena črna sreda, ob čemer misleč na ustanovno sejo DZ dodaja, da tudi prva ni bila tako blazno črna, kot se je poskušalo prikazati. Na koncu je bil po njenih besedah DZ konstituiran, kar je bil tudi namen Pozitivne Slovenje. Ob vprašanju glede 46. glasu za potrditev Jankovića pa pravi, da je treba počakati na sredo.

Po besedah Renate Brunskole (PS) je to, da Janković dobi še 45. in 46. poslanski glas, kar bo zadostovalo za njegovo potrditev v DZ, želja nas in državljanov. Ob novinarskem komentarju, da Janković 46. poslanski glas menda že ima, pa Brunskoletova odgovarja z besedami: »Naj gre iz vaših ust za srečo vseh nas«.

V Listi Virant, NSi in SLS ne bodo prispevali 45. in 46. glas

Kandidat za mandatarja Zoran Janković naj bi predsedniku Desusa Karlu Erjavcu namignil, da ima tudi 45. in 46. glas, ki bi prinesla njegovo izvolitev. Tisti, ki so Jankoviću podporo odrekli, menda tudi vseh osem poslancev Virantove liste, je dejal Virant, še vedno trdijo, da bodo glasovali proti njegovi kandidaturi za mandatarja. Danes je STA tudi poročal, da je šest od osmih poslancev Liste Virant potrdilo, da v sredo Zorana Jankovića ne bodo podprli.

Poslanec Liste Virant Ivan Vogrin je za STA zatrdil, da so govorice o njegovem prestopu v drugo stranko le špekulacije. Hkrati zatrjuje, da bo v sredo sledil sklepu sveta Liste Virant in ne bo podprl Zorana Jankovića za mandatarja. Ob tem je povedal, da dela vse, da bi njegovo podjetje Interles izpolnilo obveznosti do kupcev.

Jankoviću so podporo odrekli v SDS, Listi Virant, SLS in NSi. Poslanca narodnih manjšin sta zatrdila, da Jankovića ne bosta podprla, če bo moral biti njun glas odločilen pri potrditvi.

Janković se je danes srečal tudi s SDS in njenim predsednikom Janezom Janšo. Govorili so o razvojnih projektih, referendumski zakonodaji in drugačnem sistemu volitev. Srečal se je tudi tudi s predsednikom republike Danilom Türkom.