Janković pričakuje investitorje iz Azerbajdžana še letos

Ljubljanski župan je še pojasnil, zakaj so ga v Azerbajdžanu imeli za vodjo slovenske delegacije.

Objavljeno
03. september 2013 18.54
Zoran Janković pri Alenki Bratušek
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković se je nedavno mudil v Azerbajdžanu, kjer so se s predstavniki državne in lokalne politike pogovarjali tudi o morebitnih investicijah v Ljubljani. Kot pravi, konkretnih dogovorov še niso sklenili, o tem pa naj bi se pogovarjali še letos, in sicer ob obisku azerbajdžanske delegacije v Sloveniji.

V Azerbajdžanu so se po Jankovićevih besedah pogovarjali o možnosti dvostranskega sodelovanja na področju investiranja. Na vprašanje, ali bi Azerbajdžanci finančno sodelovali pri dokončanju ljubljanskih Stožic, pa je župan odgovoril, da se niso dogovarjali nič konkretnega.

Ob tem je napovedal, da azerbajdžanska delegacija prihaja v Ljubljano in da jim bo takrat predstavil konkretne predloge. »Nato bomo pa videli, kako se bodo odločili,« je dodal.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Janković, je šel sicer v Baku na povabilo tamkajšnjega župana, s katerim sta podpisala pismo o sodelovanju med Ljubljano in Bakujem. Med drugim se je Janković skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Stankom Stepišnikom ter ministrom za obrambo Romanom Jakičem udeležil tudi sprejema pri predsedniku Azerbajdžana Ilhamu Alijevemu.

Janković: V nekaterih državah je župan pred ministrom

Na očitke nekaterih medijev, da je bilo na tem sprejemu videti, kot da je Janković vodja slovenske delegacije, pa je župan danes pojasnil, da so šle v Azerbajdžan tri ločene delegacije - poleg županove še delegaciji obeh ministrov. Nekatera srečanja delegacij v Azerbajdžanu so potekala ločeno, nekatera pa so bila skupna, je dejal Janković.

Skupno je bilo tudi srečanje z Alijevim, med katerim mu je Janković sedel nasproti, ministra pa na Jankovićevi levi in desni strani, zaradi česar nekateri mediji ljubljanskemu županu očitajo, kot da je bil šef slovenske delegacije. Tudi na spletni strani azerbajdžanskega predsednika so sicer zapisali, da gre za delegacijo, ki jo vodi Janković.

Janković je v zvezi s tem dejal, da ne razume, v čem je težava. »Sedežni red postavlja gostitelj in ne gostje,« je poudaril.

Na vprašanje, ali nima minister po hierarhiji višjega položaja od župana in bi zato morali sedeti drugače, pa je Janković med drugim odgovoril: »To hierarhijo vi postavljate, ampak v nekaterih resnih državah je župan glavnega mesta pred ministrom, denimo v Avstriji. Gostitelj določa, koga sprejme in ta tudi piše sedežni red. Zanimivo je, da mi trije nismo imeli nobenih težav s tem, kako so nas posedli in kako so tekli pogovori, vi pa imate probleme, kdo je kje sedel. Mi je žal.«

Ob tem je pojasnil tudi, da je bil sedežni red mogoče takšen zato, ker se je z Alijevim že srečal pred dvema letoma in ga je že takrat povabil na obisk.