Janković: Projekt Stožice izpolnjuje vse pogoje javnega razpisa

Služba vlade za lokalno samoupravo (SVLR) je ugotovila kršenje pogojev javnega razpisa za gradnjo stadiona Stožice.

Objavljeno
15. april 2011 16.38
Posodobljeno
15. april 2011 16.58
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - V tako zahtevnem projektu, kot je stadion Stožice, je edino možno najprej dobiti začasno uporabno dovoljenje, da se v tem času opravijo določene meritve, pojasnjuje ljubljanski župan Zoran Janković. Dejanja službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) v zvezi s kohezijskimi sredstvi za stadion pa ocenjuje kot nestrokovna.

Služba vlade za lokalno samoupravo je ugotovila kršenje pogojev javnega razpisa, po katerem je ministrstvo za šolstvo sofinanciralo gradnjo stadiona Stožice. Na razpisu je ministrstvo gradnjo sofinanciralo z 9,4 milijona evrov, od tega z osmimi milijoni evrov evropskega denarja.

Janković je danes dejal, da bi rad videl kriterije oseb, ki so izvajali kontrolo razpisa. »To, kar so naredili, je popolnoma nestrokovno, nepotrebno. Ne vem, kakšen je namen in cilj ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan,« je dejal župan.

»Če prav razumem, v dveh točkah zahtevajo od ministrstva za šolstvo in ministrstva za finance, da ponovno preverijo izpolnjevanje pogojev razpisa, in šele če ugotovijo neizpolnjevanje pogojev, zahtevajo 10 odstotkov,« je opozoril. Obenem Janković trdi, da je vse narejeno v skladu s predpisi in pozval Trobec Bučanovo, naj strokovno upraviči to svoje delovanje. »Naj zahteva povrnitev sredstev. Prepričan sem, da jih bomo prej ali slej dobili nazaj prek sodišča,« je dejal.

Še bolj ga čudi dejstvo, da je bila ministrica v času dodeljevanja sredstev sekretarka na ministrstvu, pa ni videla nobenih napak. »Kaj so pa takrat delali, če so zdaj ugotovili napake?« se sprašuje Janković, ki ministrico poziva na odgovornost. »Kakšno potezo bo potegnila če in ko bo ugotovljeno, da je vse pravilno? Bo rekla, oprostite, jaz tega nisem podpisala, to je mnenje strokovnih služb? To je neodgovorno in neprofesionalno dejanje ministrice,« je prepričan Janković.

Župan meni, da ministrica opravlja svoje delo neprofesionalno, nekorektno in docela nekompetentno. Dejstvo, da projekt Sožice preiskuje tudi nacionalni preiskovalni urad pa je pozdravil. »Potem bo enkrat upam, tega konec. Niso še bili pri meni, ampak so dobrodošli,« je dejal.

V poročilu o izvedeni kontroli službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki ga je dobil Janković, ugotavljajo, da projekt Stožice izpolnjuje vse pogoje javnega razpisa, vključno s finančnim pogojem za kandidiranje, kjer je določeno, da vrednost operacije ne sme presegati 45 milijonov evrov.

V poročilu služba vlade zahteva, da ministrstvo za šolstvo in šport pridobi mnenje ministrstva za finance glede ustreznosti projektne investicijske dokumentacije. Predlagajo, da ministrstvo za šolstvo s tako pridobljenim mnenjem opredeljene vrednosti projekta ponovno preveri izpolnjevanje pogojev razpisa. V primeru, da se po tako pridobljenem mnenju naknadno izkaže neizpolnjevanje pogojev javnega razpisa, se izključi iz sistema izvajanja kohezijske politike, je še pojasnil Janković.

SVLR je ugotovila kršitev enega izmed pogojev javnega razpisa, in sicer pridobljeno uporabno dovoljenje. Ker ga upravičenec še nima, pač pa ima zgolj odločbo o poskusnem obratovanju, ki ni enakovreden dokument uporabnemu dovoljenju, je bila predlagana korekcija v višini 10 odstotkov izplačanih sredstev s strani ministrstva za šolstvo in šport upravičencu.

Poročilo po navedbah Jankovića navaja, da je bilo izplačilo upravičencu (Mestni občini Ljubljana) za večnamenski stadion iz kohezijskih sredstev izplačano na način, da niso bila izpolnjena vsa določila javnega razpisa. Zato služba vlade za lokalno samoupravo zahteva, da ministrstvo za šolstvo izvede finančni popravek v višini 10 odstotkov izplačanih sredstev upravičencu.

Janković je tudi pojasnil, da pri tako zahtevnem objektu, kot so Stožice, gradbeno in uporabno dovoljenje izdaja ministrstvo za okolje in ne upravna enota. »Vem, da začasno uporabno dovoljenje po formi ni enako uporabnemu dovoljenju, je pa edino možno. Smisel začasnega dovoljenja je, da se v tem času opravijo določene meritve. To začasno dovoljenje v celoti in popolnoma nadomešča uporabno dovoljenje,« je dejal Janković.