Janković še odlaša

Ljubljanski župan zamisli, da bi znova prevzel PS, še ni opustil. Tiskovno konferenco je prestavil na sredo.

Objavljeno
30. september 2013 23.40
Zoran Janković pri Alenki Bratušek
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana Očitno še nekaj časa ne bo znan niti razplet predsedniške tekme v Pozitivni Sloveniji, ki prav tako načenja vladno koalicijo.

Rok za oddajo kandidatur se bo iztekel jutri oponoči, jutri pa bo na redni tedenski tiskovni konferenci pred novinarje znova stopil ljubljanski župan in ustanovitelj PS Zoran Janković. Čeprav se je v petek sestal z Alenko Bratušek in člani izvršilnega odbora, včeraj pa tudi s poslanci PS, še vedno ni znano, ali bo dal soglasje h kandidaturi za predsednika.

Zadnje dni so iz stranke, ki se je sicer zavila v molk, prihajali pomirjajoči signali, ki so nakazovali, da bi se Janković lahko umaknil že v fazi potrjevanja kandidatur. Vendar se je, po drugi strani, na pogovorih z vrhom stranke pokazalo, da se ljubljanski župan v resnici še ni odločil in da zamisli, da bi znova prevzel PS, še ni opustil.

V četrtek, dan po tem, ko se bo iztekel rok za soglasja h kandidaturi, se bo sestal izvršilni odbor in potrdil kandidatno listo za novega predsednika PS. Po tem kandidatur ne bo več mogoče vlagati. IO bo odločil tudi, kako bo potekalo glasovanje, saj v tej stranki lahko izbirajo predsednika vsi člani, ne le izbrani delegati.

Dolgotrajno razjasnjevanje v PS se že kaže tudi v stranki in poslanski skupini. Po neuradnih informacijah je včerajšnji sestanek poslancev z Jankovićem predlagal poslanec Jožef Kavtičnik, ki spada med podpornike ljubljanskega župana, kamor uvrščajo še najmanj enega poslanca, Branka Ficka. To pomeni, da poslanska skupina ni enotna.

Če se Janković ne bo prostovoljno umaknil ali če bo odšel iz PS, se bo to zagotovo pokazalo tudi pri številu poslanskih glasov, ki podpirajo vladne koalicije. Če pa bo Janković izvoljen za predsednika PS, bodo posledice še bolj dramatične, saj bodo - kot je znano - iz vlade nemudoma izstopile tri stranke, DL, SD in Desus, in bo šla Slovenija znova na predčasne volitve.