Janković spet v vrhu PS

Alenka Bratušek je kongres sklenila z: Dragi Zoran, upam, da boš vse besede, izrečene danes, tudi uspel uresničiti.

Objavljeno
24. april 2014 16.26
Posodobljeno
25. april 2014 06.00
brez naslova
An. B., T. S., notranja politika, Pija Kapitanovič, Delo.si
An. B., T. S., notranja politika, Pija Kapitanovič, Delo.si

1:24 Spremljanje kongresa PS smo sklenili. Lahko noč!

1:23 Stranka DL pričakuje takojšen dogovor o datumu predčasnih volitev, saj po njihovo niso več izpolnjeni pogoji za delovanje koalicije.

0:56 Na rezultat se je odzval tudi predsedik Desusa Karl Erjavec. Dejal je, da ga je prav takšnega tudi pričakoval. Obstoja koalicije ni želel komentirati.

0:40 Zoran Janković je prejel 422 glasov, Alenka Bratušek je prejela 338 glasov. Glasovalo je 763 članov, tri glasovnice so bile neveljavne. Vodja PS je tako znova njen ustanovitelj Zoran Janković.

Zoran Janković je po razglasitvi rezultatov dejal: Hvala Alenki za korektnost. Prosim, da prostor zapustimo enotni, da se ne delimo. Čas je, da se vsi malo povlečemo v osamo. Alenko prosim, da ne potegne nobenih potez. Vlado naj še naprej vodi Alenka. Pravilno je, da imamo predsednico vlade, ki svoje delo opravlja dobro.

Alenka Bratušek: Hvala vsem, ki ste svoj glas namenili meni. Zoran, upam, da boš vse besede, ki so bile danes tukaj izrečene tudi uspel uresničiti. Srečno, Slovenija!

0:36 Člane PS so prosili, da po razglasitvi rezultatov takoj odidejo na avtobuse, če so z njimi prišli.

0:12 Razglasitev zmagovalca kongresa čez dvajset minut, so sporočili iz PS.

SDS na Twitterju PS: Ja, štetje pa nikoli ni šlo dobro od rok. Ne v DZ in ne pri milijardah dolga.

23:55 Glasovanje se zaključuje, razglasitev rezultatov je napovedana za 00:20.

23:00 Novinar F. Christian Wehrschütz iz avstrijske televizije ORF ni želel napovedovati izida današnjega glasovanja, ocenil pa je, da bo rezultat zelo tesen. S čustvenega stališča je bil Janković v nagovoru bolj prepričljiv, medtem ko je Bratuškova stavila na razum. Predstavniki tujih medijev, ki so spremljali kongres, so bili tako kot domači precej začudeni, da je razprava potekala za zaprtimi vrati.

22:50 Na Twitterju se je odzval vodja SDS Janez Janša: Pravzaprav se je težko odločiti, kdo od kandidatov za predsednika je za opozicijo boljša izbira. Oba sta odlična.

22:35 Člani PS bodo zdaj z osebnimi izkaznicami oddali glas za izbranega kandidata. Glasovanje je tajno. Predsednik volilne komisije je vodja strankinega podmladka Zoran Bosančič.

22:25 Po razpravi članov imata zaključno besedo vnovič Alenka Bratušek in Zoran Janković.

Zoran Janković: Ali nismo zato tu, da se poenotimo? Da spremenimo prevladujočo javno klimo? Delal bom vse, da bo drugačna. Da bomo skrbeli za pokojnine. Dovolj sem že star, da računam, kakšna bo moja.

Predlagali so tudi sopredsedništvo. Volk sit, koza cela. Zakaj Alenka Bratušek ne bi imela podpore stranke, če ni njena predsednica? Danes ne smemo zapustiti dvorane razdeljeni. Bomo užaljeni? Brez korenin tudi drevesa ni. Po glasovanju pričakujem, da se bova sama usedla, brez vas. To bova razčistila. Prosim vas, da ohranite to, kar piše v programu Slovenija 2020. Druge rešitve za Slovenijo ni.

Alenka Bratušek: Če bi vedela, kako se bodo odvijale stvari, se jih ne bi lotila. Ne glede na izid sem ponosna na svoje delo. Za vedno bom ostala prva predsednica vlade RS. Hvala, da ste mi dali to priložnost. Zdaj, ko bodo tudi državljani počasi začutili pozitivne spremembe našega dela, bomo to prepustili nekomu drugemu? Upam, da ne. Ne morem biti predsednica vlade, če me stranka ne podpira. Nisem enakovredna sogovornica v ostalih strankah. V vsakem primeru bom odšla z dvignjeno glavo.

20:15 - 22:20 razprava članov

Poleg 790 registriranih članov je na kongresu prisotnih tudi 33 gostov.

Jožef Kavtičnik: Zoran Janković je začrtal smer, takrat se je umaknil za dobro SLO, kaj je s tem pridobila PS?

Tina Komel: Zoran Janković je oče naše stranke, spomnimo se na naše dolžnosti. Čas je,da se vrnemo nazaj na pravo pot.

Lejla Hercegovac: PS se ne razvija zadostno, pravega dialoga ni, učenci so pozabili na svojega učitelja.

Dejan Crnek: Ne vidim problema, da imamo dva predsednika,naj pokažeta to kulturo. Ko si na vrhu si namreč sam.

Matija Blažič: Zoran Janković bo vztrajal na tem, da se program stranke izvršuje tako kot se mora.

Jordan Kodermac: We don't need trojka, we don't need more time, we need Alenka.

Benjamin Ul: Stranko bi moral voditi Zoran Janković, preveč smo delali na prihodkovni strani, premalo na odhodkovni.

Smiljan Pušenjak: Podpiram Alenko Bratušek. Številke kažejo dobro, v Mariboru to občutimo. Če zmaga Zoran Janković, naj odstopi in da prednost Bratuškovi.

Rasim Ahmetović: Sem iz Trbovelj. Alenka Bratušek je prišla pomagat rudarjem, regiji. Ob 11h zvečer ,ni se prišla slikat. Slovenija ni le Ljubljana.

Miran Goslar v razpravi: Zoran Janković je dober menedžer, dober župan, a politike ne moremo voditi menedžersko. Moramo doseči enotnost, da bi se situacija umirila, treba je sprejeti rešitev, da stranka zopet pridobi na zaupanju. Alenka Bratušek je samozavestno začela voditi vlado in naj tako nadaljuje.

20:15

Člani PS so začeli razpravo, prijavljenih je 37 razpravljalcev, vsak ima na voljo tri minute. Pričakovati je, da bo glasovanje potekalo približno ob 10:30. Vsebino razprave bodo objavljali na Twitter profilu PS.

Stranka bo prenos v živo na spletni strani ponovno prižgala predvidoma ob 23. uri.

19:58 Razprava članov bo sedaj zaprta za javnost, novinarji in novinarke morajo zapustiti dvorano.

Govor kandidatov:

19:30 Alenka Bratušek: Tudi sama sem verjela in si želela, da se v Sloveniji da delati bolje. Zmagali smo z Zoranom in zaradi njega. Potem se je obrnilo in vlade nismo uspeli sestaviti. Iz slabega je šlo na še slabše. Dobili smo novo priložnost, uspeli smo brez Zorana, ki je z umikom iz vrha politike to omogočil.

Sprejela sem veliko odgovornost in postala prva predsednica vlade. To ni bilo po milosti ampak iz situacijske nuje. Januarja nisem želela, da se ponovi kriza, zato sem se lotila nove koalicijske pogodbe.

Začela so se obtoževanja, da ne izpolnjujem programa stranke. Sprašujem katerega? Tistega, ki smo ga napisali, ko nismo uspeli sestaviti vlade? Odgovoriti moramo na vprašanja, kaj hočemo in kaj zmoremo.

Danes bomo pokazali ali hočemo, ker zagotovo zmoremo. Zakaj danes ne govorimo o tem, da je za letošnje leto napovedana gospodarska rast in da so tudi druge številke pozitivne?

Sicer pa sem tudi sama imela pomisleke zaradi slabe banke, a na žalost ni bilo časa za alternativno rešitev. Če bi vlado sestavili takoj po volitvah, bi jo mogoče našli, a je nismo. Ponosna sem, da mi predsednik EK gleda v oči in reče, nismo verjeli, da vam bo uspelo, a vam je.

Ne moremo pričakovati, da bomo projekt Slovenija 2020 uresničili v enem letu.

Priznam, da sem se kot predsedujoča premalo ukvarjala z delovanjem stranke na terenu. Deloma zato, ker sem imela veliko dela kot premierka, deloma, ker Zoran ni v celoti zapustil položaja v stranki. Stranko je na terenu treba okrepiti, to je dejstvo.

Dragi Zoran, da ne rečem, kaj bi ti naredil s članom stranke, ki bi javno rekel, da je tvoja vlada nelegitimna.

Ali bo PS vlado vodila še naprej ali pa se poslovimo od vsega tega. Nehajmo živeti v iluziji, da se kolo zgodovine lahko zavrti nazaj. Ne da se ponoviti volitev. Politika je skrbno tkanje krhkega zaupanja, če tega ni, ni moči in volje za naprej.

Premislite, kaj je prav za Slovenijo in čisto vest. Politika je delo za skupno dobro, odrekanje za blaginjo vseh. Za takšno Pozitivno Slovenijo vas prosim, v takšno sem vstopila in se zanjo borila.

Srečno Slovenija in srečno Pozitivna Slovenija (glasen aplavz, z vzkliki bravo)

18:50 Zoran Janković: Ta nagovor bo mešan. Pokazal bo moj pogled, kako smo nastali in kako smo se razšli.

Državljani in državljanke so zame na prvem mestu. Svojo družino sem postavil na odprto strelišče, a se vsak, ki ima pet minut časa, spravi nanje. Moje tri dame so mi rekle, naj ne grem na volitve, da niso zame. Po drugi strani so imeli moje štirje kolegi drugo mnenje, prigovarjali so mi, da domovina kliče. Dva od njih nista več moja prijatelja.

Tisti, ki me povezuje z Janšo, me bolj ne more užaliti. Zame je županovanje; tlakovci, kanalizacija, urejanje .... Nekateri pravijo, da se ne znam pogajati. Lahko bi vam razlagal o vseh prigodah. O Erjavčevi zahtevi, da ne bo koalicije, če ne bo predsednik državnega zbora. Tudi o Virantu: kako je tekal malo do mene, malo do Janše, pa ne bom, ker je žlahta moje žene, ne moja.

Parlament res ni zame, če me želite pokopati, me postavite tja ali na potovanje okoli sveta. Samo ne vzemite mi ulice, mojih Ljubljančanov in Ljubljančank, mojih državljanov.

Janković je dejal, da bo odločitev o kandidaturi za župana sporočil 9. maja. Še enkrat je okrcal koalicijska partnerja te vlade. »Virant moralizira, Erjavčev vsaki drugi stavek je: Dokler sem v vladi, ne dam penzij.«

Janković je zagovarjal tudi vse obtožbe zoper njega. Med drugim je omenil sum jemanja podkupnine. Kot je dejal, ne razume, kako je lahko osumljen jemanja nečesa, kar je dobil MOL.

»Želim si vlado, ki jo bo vodila Alenka Bratušek in pri tem ni problema, če sem jaz predsednik stranke. Me prav zanima, kako si DL želi predčasne volitve. Zadnja anketa jim kaže 0,3 odstotka podpore.« (glasen smeh v dvorani).

»Druga možnost je, da izberemo drugega mandatarja, če Alenka res odstopi.« Grožnje z Janšo so nesmiselne, meni Janković.

»Danes odločamo o tem, ali ta soba upa peti "hej brigade", ali ta soba upa stati pokončno.«

Uvodni nagovor podpredsednikov in podpredsednic stranke:

18:48 Na kongresu je 722 registriranih članov.

18:45 Robert Golob: Počutim se kot uvodna skupina na koncertu Rolling Stonesov. Pozitivne Slovenije nikoli ne bi bilo, če ne bi bilo Zorana Jankoviča. Velik aplavz v dvorani.

Odvrgel je plašč udobja in zmagal, a mu kljub temu ni uspelo prevzeti vlade. Še danes velja, da mu nihče ne bo dovolil vladati. Vsa strankokracija je združena proti njem. V teh ukrepih so, žal, uspešni. Danes ne bo zmagala stranka in ne država. Zame je zmaga le, če ostanemo enotni, obdržimo župana glavnega mesta in predsednico vlade. Želim si, da soglasno podpremo Zorana za župana Ljubljane in za častnega predsednika stranke ter Alenko Bratušek za predsednico vlade in jo izvolimo, da lahko svoje delo opravi do konca.

18:35 Melita Župevc: Zoran - sanjač, Alenka - realistka. Župan, ki je v mestu pokazal, da se da. Pokazal bo, katere ceste bi lahko zrasle. Realistka, ki zna preveslati še tako težko krizo. Mednarodni javnosti je pokazala, da zna in dosegla je, da v Sloveniji nimamo trojke.

18:20 Maša Kociper: Na mojo žalost pred nami ni kongres, na katerem bi strnili vrste in utrdili svoj položaj, da bi dobili čim več evropskih sedežev. Na današnjem kongresu se bo očitno zgodilo, česar si nikakor nisem želela. Za vodenje se bosta spopadla Alenka in Zoran. Naš Zoran in naša Alenka. Oče in mati pravijo eni, oče in hčerka pravijo drugi. Danes se odločamo tudi, s kom bomo odšli na volitve. Vprašati se moramo, kako so se spremenile okoliščine od zadnjega oblikovanja vlade. Je pravi trenutek, da gremo na predčasne volitve? Verjamemo, da lahko zmagamo ali bomo sploh dosegli parlamentarni prag, in s kom, če sploh, bomo sklepali koalicijsko pogodbo? Danes odločamo ne le o stranki ampak tudi državi, gre za odgovornost PS.

Kombinacija Bratuškove in generalnega sekretarja Vasje Butine po besedah Kociprove ni delovala, kar se je poznalo tudi pri delovanju stranke na terenu.

18:10

Jože Mencinger: Sem nosilec liste PS za evropske liste, nisem pa član PS, če bom izvoljen bom poslancev vseh državljanov. Zanima me politika Evropske unije, vse kar je v njej narobe. Verjamem v prihodnost Evrope, strah me je njenega razpada, največja nevarnost za njo pa so ljudje, ki do nje niso kritični. Pravijo, da nisem liberalec. Tudi to drži, če liberalec verjame le v trg in meni, da je primerjava med državo in mafijo nekorektna in to nekorektna do mafije.

18:00

Četrti kongres PS je z govorom odprla Renata Brunskole in najprej izrazila dobrodošlico Jožetu Mencingerju, nestrankarskem nosilcu liste PS za evropske volitve.

Vodja kongresa Roman Jakič je sporočil, da kongres spremlja 114 novinarjev in novinark iz 33 različnih medijskih hiš, tudi sedmih tujih.

Glasovanje o predsedstvu stranke bo potekalo z volilnimi lističi.

17:50

Kongres PS se je pravkar začel, člani stoje poslušajo slovensko himno.

17:40

Tudi predsednica vlada in trenutno predsedujoča stranki Alenka Bratušek ob prihodu izjav za medije ni dajala.

Na kongresu je prisotnih veliko članov iz Mestne občine Ljubljana, kar pomeni, da tehtnica vse bolj visi na Jankovićevi strani.

17:36

Vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer v vsakem primeru »pričakuje pozitivno odločitev«. Prepričan je tudi, da ne glede na izid poslanska skupina ne bo razpadla. Glede zaprtosti razprave za javnost, pa le, da gre »za interno stvar stranke«.

17:28

Na kongres je tik pred začetkom v spremstvu žene Mije prišel Zoran Janković. Po rokovanju s številnimi člani je med delom članstva požel aplavz. Izjav za medije ni želel dejati, dejal je le: »dobrodošli.«

Razprava članov bo presenetljivo zaprta za javnost. Uredništvo Dela ob tem izraža javni protest nad »prakso nevredno demokratične stranke.«

17:20

Poslanka Melita Župevc je pred kongresom izrazila prepričanje, da »politične krize ne bo, ne glede na rezultat.«

Med drugimi smo na kongresu opazili tudi nekdanjega direktorja Vzajemne in Lekarne Ljubljana Marka Jakliča ter direktorja Grepa Uroša Ogrina.

17:10

Tudi Jožef Kavtičnik je bil, kakor vedno doslej, jasen v svoji podpori Zoranu Jankoviću: »Vesel sem, da je prišlo do razčiščevanja. Prepričan sem, da bodo zmagali "naši".«

16:20

Člani so se na Brdu pri Kranju že začeli s postopkom registracije članov. Med prvimi je na kongres prišel obrambni minister Roman Jakič.

Na kongres je prišel tudi Gašpar Gašpar Mišič, nedvomno bo glasoval za Zorana Jankovića. »Kdor ga ne bo, pomeni, da mu je obrnil hrbet in je izdajalec. Z izdajalci pa se ne družim. Če bo zmagala Alenka Bratušek, bom izstopil iz stranke.«

16:00

Uradno je udeležbo na kongresu napovedalo 800 članov, a pridejo lahko tudi tisti, ki udeležbe niso napovedali. Tudi danes prevladuje prepričanje, da je v prednosti Zoran Janković, a tudi Bratuškova, da ima vse več podpore.

Na kongres vozi štirinajst brezplačnih avtobusov iz vseh slovenskih regij.

Danes tik pred zdajci so zaokrožile govorice, da naj bi Zoran Janković na današnjem kongresu napovedal vnovično kandidaturo za ljubljanskega župana. S tem naj bi želel zmanjšati vpliv morebitnega poraza na kongresu. Do zdaj je sicer veljalo, da bo odločitev o že četrti kandidaturi sporočil devetega maja.

Kongres spremlja precejšnje število novinarjev in fotografov. Na Twitterju dogajanju lahko sledite pod #kongresPS

-----------------------------------------------------------------

Kratek pregled preteklega dogajanja v PS in vladi

Leta 2011 na parlamentarnih volitvah zmaga oče Pozitivne Slovenije Zoran Janković. V parlamentu mu ne uspe sestaviti večinske vlade, zato oblast prevzame Janez Janša, Janković se odpove poslanskemu mandatu in je še tretjič izvoljen za župana Ljubljane. Po objavi poročila KPK januarja 2013, da sta Zoran Janković in Janez Janša hudo kršila protikorupcijsko zakonodajo in jima ni uspelo pojasniti izvora svojega premoženja, Janševo vlado začnejo zapuščati koalicijski partnerji. Ti privolijo v sodelovanje s PS pod vodstvom Alenke Bratušek, a le pod pogojem, če se Zoran Janković umakne iz stranke. Jankovič vodstvo stranke prepusti Bratuškovi, ki je marca 2013 potrjena za mandatarko. Jankovič po dobrem letu vladanja Bratuškove, uradno zaradi neizvajanja temeljnega programa PS, napove kandidaturo za predsednika stranke. S kakšnim namenom, bo znano danes.

------------------------------------------------------------------

Kakšno bo politična prihodnost Slovenije, bo torej jasno po današnjem kongresu, ki ga spremljamo sodelavci spletnega Dela in novinarja na terenu Tanja Starič in Anže Božič prav tukaj.