Janković trdno v strankarskem sedlu

Odmevi po preiskavi: Poslanci PS ne želijo enačiti postopkov proti Janši in Jankoviću.

Objavljeno
28. september 2012 22.18
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Zoran Janković je dan po policijski preiskavi sporočil, da ostaja ljubljanski župan in predsednik PS. Pred približno 150 strankarskimi kolegi in občinskimi sodelavci je dejal, da bi o umiku razmislil le v dveh primerih: »Če bi tako ocenil moj krog ali če bi se slabo počutil. Pa se ne.«

Poslanci največje opozicijske stranke so znova izrazili enotno podporo svojemu strankarskemu šefu in napovedali, da policijski postopek ne bo vplival na njihovo delo. »Včeraj nismo videli napisanega ali narisanega nič novega. Z istimi stvarmi smo se srečevali že pred volitvami, pa smo vseeno zmagali,« je svojo podporo Jankoviću pojasnila poslanka Alenka Bratušek. Zelo podobno so na hodnikih državnega zbora razmišljali tudi njeni kolegi in zagotavljali, da opozicija »ni obglavljena«. V stranki tudi računajo, da se jim utegne javnomnenjska podpora zaradi »naključij,« ki so spremljale preiskavo, celo nekoliko povečati.

Niso napovedali zaostritve političnega dialoga

V PS zavračajo tezo, da sta zdaj enako inkriminirana voditelja obeh političnih polov v državi. »Med predkazenskim postopkom in hišno preiskavo ter kazenskim postopkom, ki poteka pred sodišči treh držav je velika razlika. Zanimivo pa je, da pri Janezu Janši še nikoli ni bila opravljena nobena hišna preiskava,« je izjavil poslanec Roman Jakič. V Jankovićevi stranki tudi zagotavljajo, da z namigom o političnem ozadju postopka proti ljubljanskemu županu, njegovima sinovoma in sodelavcem niso napovedali zaostritve političnega dialoga.

PS sicer še vedno hrani interpelacijo proti ministru za finance Janeza Šušteršiča, ki so jo pripravili na začetku julija, nato pa je niso vložili, stranka pa je ob zamenjavi generalnega direktorja policije Janka Gorška neuradno razmišljala tudi o odgovornosti notranjega ministra Vinka Gorenaka. »Možne interpelacije niso vezane na dnevno razpoloženje poslank in poslancev opozicije, ampak na konkretna dejanja. Če bomo v PS ugotovili, da je kdo od ministrov ali predsednik vlade presegel svoja pooblastila in da dela škodo državi, bomo naredili to, kar je naša odgovornost,« je odgovoril Jakič.

Druge stranke težav vodje PS niso komentirale.