Jankovića niso izvolili za mandatarja

Za Jankovića je glasovalo 42 poslancev, proti je glasoval eden. Oddanih je bilo 47 glasovnic, neveljavne so bile štiri.

Objavljeno
11. januar 2012 14.57
Posodobljeno
11. januar 2012 15.51
Ni. Č., Ti. K., Delo.si
Ni. Č., Ti. K., Delo.si

Ljubljane - Mandatarski kandidat, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, na tajnem glasovanju v DZ ni dobil potrebne večine glasov in tako ni bil izvoljen za mandatarja. Zanj je namreč glasovalo 42 poslank in poslancev, za izvolitev pa bi potreboval najmanj 46 glasov. Glasovnice je na tajnem glasovanju sicer dvignilo 54 poslancev, kar zadostuje, da je bilo glasovanje veljavno.

Glasovanja se je udeležilo 47 poslancev. Skoraj vsi poslanci štirih strank, ki pred glasovanjem niso podpirale Zorana Jankovića za mandatarja (SDS, DLGV, SLS in NSi), niso prevzeli glasovnic za tajno glasovanje in se šteje kot da so se glasovanja vzdržali.

Zorana Jankoviča je za mandatarja podprlo 42 poslancev, proti je glasoval eden, štiri glasovnice pa so bile neveljavne. V državnem zboru je bilo pred glasovanjem prisotnih 85 poslancev.

Ivan Vogrin, poslanec DVGL, ni glasoval za Jankovića in ni prestopil v Pozitivno Slovenijo. Menda tudi zato, ker so v strankah nadzirali, kdo glasuje in kdo ne.

Janković je v prvi izjavi po glasovanju dejal, da je bila to volja poslancev in jo kot tako sprejema, piše STA. Dejal je, da je bila večina razpravljavcev izjemno korektna, tako tisti, ki so rekli, da bodo dali glas zanj, kot tisti, ki so napovedali, da ga ne bodo, "razen posameznika, ampak o njem ni vredno izgubljati besed".

Ob tem je poudaril, da bodo tisti, ki so danes "bojkotirali" glasovanje, to težko razložili državljanom Slovenije. Njihova naloge je, da glasujejo, za ali proti, je dejal.

Sam ni razočaran, pravi, saj da so naredili vse, kar je bilo mogoče. "Stali smo pokončno, držali smo se tistega, kar smo volivcem obljubili," je povedal. Glede možnosti, da ga predsednik republike Danilo Turk še enkrat predlaga za mandatarja, pa je Janković pojasnil, da bo zadevo najprej prespal, razmislil in se pogovoril s člani svoje stranke. Ne ve še, kaj bo naredil, je pa spomnil, da je že večkrat dejal, da sebe vidi v izvršni funkciji. Prav tako še ni želel napovedati, ali bo morda ponovno kandidiral za župana Ljubljane. Današnje odločitve DZ ne jemlje kot poraz, poraz bi zanj bil, če bi umaknil kandidaturo, še piše STA.

Na vprašanje, ali bo še enkrat kandidiral za mandatarja (stranka PS ga lahko predlaga), ni hotel odgovoriti. Povedal je, da bo najprej zadevo prespal, zatem pa se bo pogovoril s svojo stranko, kako naprej.

Kako naprej?

Ker za Jankovića ni glasovalo dovolj poslancev, bo parlament o vodenju vlade znova odločal čez dobra dva tedna. V dveh tednih lahko predsednik republike, vsaka od poslanskih skupin ali najmanj deset poslancev predlaga istega ali drugega kandidata za mandatarja. Po informacijah iz kabineta predsednika republike bo Türk po posvetih s predstavniki strank, ki jih zahteva ustava, odločal hitro. Zaradi rokov, ki jih določa poslovnik parlamenta, pa drugo glasovanje o mandatarju prej kot v dveh tednih ne bo mogoče.

Dogajanje pred glasovanjem

V štiriurni razpravi so mu podporo napovedali poslanci Pozitivne Slovenije, SD in Desus, ki jih je skupaj 44. V Listi Virant in SLS so pred glasovanjem napovedali, da glasovnic ne bodo dvignili, poslanci SDS in NSi naj bi storili enako. Manjšinca nista želela biti jeziček na tehtnici.

Razprava o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankovića, ki smo jo spremljali v živo, je minila v znamenju razprav, kaj je volja volivcev in kaj ne, kaj bi bilo v tem trenutki državotvorno in kaj ne. Na levici so bili prepričani, da je volja volivcev, da mandatar postane Janković, na desnici pa, da naj mandatar postane tisti, ki mu uspe v parlamentu dobiti večino.