Janša, Julija Timošenko in Služba državne varnosti

Der Standard: Janša ni Julija Timošenko. RKC obžaluje: Sodba razdelila slovensko javnost.

Objavljeno
07. junij 2013 22.27
Protesti pred sodiščem
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika

Ljubljana - Sodba ljubljanskega okrajnega sodišča odmeva in odzvanja. Moralni teolog Ivan Štuhec opozarja na dolge lovke službe državne varnosti, dunajski časnik Der Standard pa analizira slovensko naklonjenost do teorij zarote.

»Janez Janša ni Julija Timošenko. Slovenija zdaj, ko je v globoki politični krizi, potrebuje zaupanje, ne pa paranoidne fantazije,« je v avstrijskem časniku Der Standard danes zapisala Adelheid Wölfl. V komentarju avtorica Janšo primerja s stanjem slovenske družbe: »Nima nobenega spoštovanja do sodbe sodišča, kot je bilo mogoče v sredo razbrati iz njegovega odziva. In tudi velik del Slovencev nima zaupanja v pravno državo in politiko. Grozljivo veliko jih verjame v teorije zarote, podobno kot Janša, čeprav pogosto tudi z drugimi predznaki. Tako je večina vprašanih pred izrekom sodbe v korupcijski zadevi Patria dejalo, da ne verjamejo, da bo Janša obsojen, saj da je sodstvo politično. Izteklo se je drugače.«

Tudi če bi bila sodba drugačna, bi to potrdilo nezaupanje veliko ljudi: ker tako ali tako nimajo zaupanja. Politiki kot Janša (še) ne razumejo, kakšno škodo povzročajo s svojimi teorijami zarote, je zapisala zunanjepolitična urednica časnika Der Standard.

Štuhec: Kriminalizacija osamosvojitve

Na sodbo se je v daljšem zapisu v Družini odzval tudi teolog Ivan Štuhec, ki meni, da je to še en dokaz »25 let trajajočega poskusa kriminalizacije osamosvojitve Slovenije«. Nobenega procesa ni bilo proti partijskim šefom, sodelavcem SDV in nasprotnikom osamosvojitve, hkrati pa »se danes v imenu pravne države in avtonomije sodstva lahko dogaja tudi to, da si obsojen za dejanje, ki ti ga nihče ne more dokazati in ki so si ga izmislili s pomočjo mednarodnih 'varnostnih' zvez, da bi bila zadeva videti verodostojno«.

Nekdanja Služba državne varnosti se »nam reži v obraz« povsod, tudi iz vstajniškega gibanja, pravi Štuhec in dodaja, da bo država postala »njen fevd«, če ji ne bomo »porezali lovk«. »Na obzorju je torej nova emigracija. Med mladimi, ki intelektualnega izziva ne iščejo v Kumrovcu, se dejansko že dogaja,« je še zapisal vplivni teolog.