Janša: Kontinuirano vrtanje luknje v javne finance

Ocen o odpuščanjih ne bo naredila vlada, vsak segment v javnem sektorju bo to moral storiti sam, je napovedal premier.

Objavljeno
02. oktober 2012 15.26
Seja DZ, Janez Jansa
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - »Od začetka krize so vse krivulje zaposlovanja šle navzdol, edina navzgor je zaposlovanje v javnem sektorju. Slovenija je izgubila 150.000 delovnih mest v gospodarstvu, 60.000 državljanov manj je zaposlenih, še 90.000 manj je dovoljenj za tujce, pridelali pa smo znaten odstotek dodatno zaposlenih v javnem sektorju,« je premier Janez Janša začel odgovor na vprašanje vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja, koliko ljudi namerava vlada odpustiti v javnem sektorju in po kakšnih kriterijih.

»Ta zaposlovanja v javnem sektorju, ker ni bilo gospodarske rasti, so bila kontinuirano vrtanje luknje v javne finance«, je ocenil Janša in nadaljeval, da bo vlada prisiljena v proračunih zmanjšati maso za plače, parlament pa bo takšne proračune moral obravnavati in sprejeti, sicer se državne bilance ne bodo izšle.

Janša je opozoril, da govori o znižanju mase plač v javnem sektorju in ne o številu ali odstotku tistih, ki bodo izgubili delo, saj ocen o odpuščanjih ne bo naredila vlada, vsak segment v javnem sektorju bo to moral storiti sam.

Po Janševi oceni drastični rezi za zdaj niso potrebni, »če pa trendov ne ustavimo in jih bomo ignorirali kot zadnja leta, ko je bila politika popolnoma napačna, potem nam ni pomoči in bodo rezi potrebni,« je ocenil Janša.

Priznal je, da vlada parlamentu ni pravočasno, do začetka tega tedna, poslala predloga proračuna za naslednji dve leti. Razlog zamude je, ker so čakali ocene gospodarskih gibanj, ki so slabše kot je kazalo spomladi.  »Predlog proračuna bo v parlamentu po hitrem postopku in potrjen do novega leta,« je napovedal Janša.

»Upravljanje državnega premoženja ni bilo transparentno«

Na ostre kritike Janka Vebra (SD) o spremembah pri upravljanju državnega premoženja z ustanavljanjem državnega holdinga in slabe banke, je Janša opozoril, da upravljanje državnega premoženja zadnja leta ni bilo ne transparentno in ne kredibilno, poslovni rezultati pa so bili temu primerni.

»Državno lastnino so upravljali različne družbe. Ko so prihajali ponudniki za nakupe, so imeli več sogovornikov, ki so imeli različna stališča o prodaji deležev, ki so bil vsi v državni lasti in je bila popolna zmeda. Zdaj bo en sogovornik, postopek bo bolj transparenten,« je ocenil Janša in opozoril, da ob nastajanju AUKN opozicije ni nihče nič vprašal in ni imela nobene možnosti nadzora.

Pri vprašanju holdinga so bila usklajevanja, predlogi opozicije so bili upoštevani, v nadzornih organih bodo tudi strokovnjaki na predlog opozicije.

Veber in Möderndorfer sta v vprašanja vključila tudi konkretne očitke. Möderndorfer denimo, da vlada ne kadruje zgolj po sposobnostih in navedel primer vršilca dolžnosti direktorja uprave za pomorstvo Marjana Hrvatina, ki je bil v preteklosti odpuščen zaradi zlorabe pri stroških za gorivo v tej upravi in ki je  predsednik lokalnega odbora SDS.

Premier je odgovoril, da je dober primer nepolitičnega in zgolj strokovnega kadrovanja mestna občina Ljubljana  in se opravičil »ker smo mi nekaj slabši«. O Hrvatinu pa povedal, da je bil kaznovan za 40 evrov prekoračitve, bankirji, ki so povzročili milijardne luknje pa so še naprej člani uprav in nadzornih svetov bank. Ali imamo ista merila do vseh, je vprašal Janša in dodal, da Hrvatina ne zagovarja in bi bil vesel boljše rešitve, a pristojnemu ministru zaupa, da je izbral najboljše med tistim, kar je lahko.