Janša: Krpanje lukenj v tajkunskih bankah ogroža našo prihodnost

Daleč najceneje bi bilo, tako Janša, če bi lahko slovenske banke enostavno zaprli brez finančnih posledic in odprli nove.

Objavljeno
28. september 2013 15.47
Ba. P., Delo.si; STA
Ba. P., Delo.si; STA
Šentilj - Prelaganje bremen za poplačilo lukenj, ki so jih člani Foruma 21 naredili v tajkunskih bankah, neposredno ogroža pokojnine, delovna mesta, plače in našo prihodnost ter je popolnoma napačna pot, je seniorjem SDS v Šentilju danes povedal predsednik omenjene stranke Janez Janša. Če kdaj, bi se po njegovem morali zdaj temu postaviti po robu.

Kot je prvak največje opozicijske stranke povedal v nagovoru skoraj tisoč zbranim udeležencem srečanja, pozneje pa tudi v izjavi medijem, je predlog proračuna, ki ga je pripravila vlada, prazen, saj se izdatki ne zmanjšujejo. Iz njega bi po njegovem morali oklestiti izdatke za privilegije in preveč razbohoten administrativni del javnega sektorja.

»Brez slednjega Slovenija nikoli ne bo izšla iz krize. Namesto tega pa se povečujejo izdatki ter se navidezno zapira primanjkljaj pri dobri milijardi evrov. Vlada je navidezno problem rešila s tem, da pričakuje neke imaginarne dohodke iz obdavčenja sive ekonomije, a se ta računica ne bo izšla, zato bo Slovenija zaradi takšnega planiranja padla s finančnih trgov. To se bo zgodilo najpozneje potem, ko bomo na mizo dobili rezultate stresnih testov bank. Popolnoma jasno je, da smo s prisego aktualne vlade stopili na pot, ko nas bodo reševali drugi,« je dejal Janša.

Pripravljeni predlog proračuna je, kot je še povedal, sicer napisan s primanjkljajem, kakršnega je zahteval Bruselj, vendar pa v strukturi njegova priporočila o znižanju strukture izdatkov niso upoštevana in ti ostajajo takšni, kot so bili letos, ko bomo zabeležili rekorden proračunski primanjkljaj.

Na vprašanje, če bi morala premierka Alenka Bratušek glasovanje o zaupnici vladi vezati tudi na rebalans proračuna, če bo do njega prišlo, je Janša odvrnil, da je to pravzaprav brezpredmetno vprašanje, saj bo nezaupnica že prej prišla s strani mednarodnih finančnih trgov, o zaupnici pa bodo nato odločali drugi, »po domače rečeno - trojka«.

O tem, ali med vladnimi ukrepi vidi tudi kaj pozitivnega, je Janša dejal, da sam pravzaprav sploh ne vidi nobenega ukrepa. »To, da napoveš zvišanje davkov in nekaj sto milijonov evrov iz obdavčenja sive ekonomije, zame niso ukrepi. Ukrepi, ki bi nekaj pomenili, je odprava denarja za privilegije iz proračuna in pokojninskega sistema in zmanjšanje administrativnega dela javnega sektorja za kakšnih 30.000 do 40.000 ljudi,« je dejal Janša.

O tem, kaj pravijo o usodi Slovenije njihovi evropski partnerji v Evropski ljudski stranki, je Janša dejal, da velikih razlik med političnimi skupinami v Evropskem parlamentu niti ni, saj tam razen morda nekaterih skrajnih posameznikov ni mogoče najti nikogar, ki bi trdil, da je mogoče dolgoročno več porabiti kot ustvariti. Bolj od tega o hitrosti prihoda trojke v Slovenijo po njegovem odloča nekakšen objektivni timing različnih volitev v Evropi.

Janša še dodaja, da bi bilo gotovo daleč najceneje, če bi lahko slovenske banke enostavno zaprli brez finančnih posledic in odprli nove. A to se ne da, saj so zadaj velike finančne luknje, ki so obešene na ramena davkoplačevalcev, teh pa Slovenija sama ne bo mogla pokriti. Ker se sami ne znamo spraviti v red, bodo žal morali priti drugi, ki bodo postavili te pogoje, je v Šentilju še povedal prvak opozicije.