Janša za zdaj izpuščen iz zapora

Ustavno sodišče je začasno - do končne odločitve - zadržalo izvajanje zaporne kazni predsedniku SDS Janezu Janši.

Objavljeno
12. december 2014 13.50
Peter Jančič, notranja politika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Peter Jančič, notranja politika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Ustavno sodišče je ugodilo predlogu predsednika SDS Janeza Janše, naj do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patria, so sporočili iz ustavnega sodišča. Sklep je bil sprejet soglasno; vseh devet ustavnih sodnikov je glasovalo za zadržanje.

Tako lahko Janša najmanj do končne odločitve sodišča zapusti zapor na Dobu, kjer je bil sicer zaprt od 20. junija letos.

Začasno zadržanje pomeni, da mora Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pritožnika izpustiti na prostost takoj po prejemu tega sklepa.

Če bo ustavno sodišče pravnomočno sodbo razveljavilo, bo Janša na prostosti ostal, v nasprotnem primeru pa se bo moral vrniti v zapor.

Vrhovno: Odločitev US ni vsebinska

Za tehten premislek o zatrjevanih kršitvah človekovih pravic in svoboščin je potreben ustrezen časi in se o njih ustavno sodišče ni opredelilo, se je pred vrhovnim sodiščem popoldan na odločitev ustavnega sodišča odzval predstavnik Vrhovnega sodišča Gregor Strojin, ki je opozoril, da so se ustavni sodniki z odločitvijo, da lahko Janez Janša zapusti zapor dokler ne presodijo, »vsebinsko opredelili predvsem do svojega videnja učinkovitega delovanja državne oblasti kot celote in dobro delujoče opozicije vsakokratni izvršilni oblasti kot enega od temeljev demokracije«.

Do teh vprašanj se v okviru dosedanjega kazenskega postopka vrhovno sodišče in redno sodstvo ni moglo in tudi ni opredeljevalo, je opozoril Strojin in dodal, da je po ustaljenem postopku odločanja pred ustavnim sodiščem, ko se bo to nadaljevalo, pričakovati, da bo vrhovno sodišče dobilo možnost predstaviti stališča o zatrjevanih kršitvah in takrat se bo do njih lahko tudi opredelilo.

Cerar: Spoštujem odločitev sodišč

»Stranka SMC in jaz osebno kot predsednik vlade bom vedno spoštoval odločbe sodišč prav tako kot spoštujem zakone,« je predsednik vlade Miro Cerar dejal v odzivu na odločitev ustavnega sodišča. »Če bo odločba ustavnega sodišča kasneje drugačna, kot je bila odločitev DZ, bomo to seveda spoštovali in se temu ustrezno prilagodili, zdaj pa seveda tudi spoštujemo to vmesno odločitev ustavnega sodišča,« je še dodal. 

Milan Brglez, predsednik državnega zbora je v izjavi novinarjem dejal, da odločitev sodišča, ki na delo DZ ne vpliva ali pa ga bo po Brglezovi oceni celo olajšala, jemljejo na znanje in jo spoštujejo. Kot predstavnik zakonodajne veje oblasti pa ne želi in ne more komentirati odločitev druge veje oblasti.

Iz Združene levice so sporočili, da odločitve ustavnega sodišča spoštujejo, ne glede na to ali se z njimi osebno strinjajo ali ne. »Naše stališče do pravnomočno obsojenih posameznikov na političnih funkcijah je jasno, ti nimajo mesta v državnem zboru,« so še zapisali v sporočilu za javnost. 

Janša popoldan pred vrhovnim sodiščem

Predsednik SDS bo danes ob 17. uri na shodu pred vrhovnim sodiščem nagovoril vztrajnike, so sporočili iz Odbora 2014. Hkrati bo na shodu zasedala tudi skupščina odbora, prišel pa bo tudi odvetnik Franci Matoz.

Odločitev je pozdravil predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul. »EPP pozdravlja današnjo izpustitev predsednika stranke SDS Janeza Janše iz zapora in upa, da bo končna odločitev slovenskega ustavnega sodišča sprejeta v skladu z evropskimi normami neodvisnega sodstva,« so zapisali na spletni strani. 

***

V sporočilu ustavnega sodišča, ki ga navajamo v celoti, je zapisano še:

»Pri odločanju o začasnem zadržanju se je moralo Ustavno sodišče ukvarjati z vprašanjem, ali bi z nadaljnjim izvrševanjem sodbe lahko nastale težko popravljive škodljive posledice, kot to zahteva 58. člen zakona o ustavnem sodišču. V zvezi s tem je treba opozoriti, da glede na besedilo zakona za začasno zadržanje zadostuje že možnost nastanka težko popravljivih škodljivih posledic, prav tako pa zakon ne zahteva, da bi za začasno zadržanje morala obstajati posebna verjetnost končnega uspeha z ustavno pritožbo. Prav tako zakon možnosti nastanka težko popravljivih škodljivih posledic ne omejuje le na pritožnika, temveč lahko te nastanejo tudi v širšem pomenu.

V okviru takšne zakonske ureditve je ustavno sodišče opozorilo, da za ugoditev predlogu za zadržanje izvrševanja sodbe ne zadošča sam odvzem prostosti zaradi prestajanja kazni zapora. Poleg prestajanja zaporne kazni morajo obstajati še druge posebne okoliščine, zaradi katerih bi lahko nastale težko popravljive škodljive posledice.

Ustavno sodišče je tako pri začasnem zadržanju upoštevalo, da je pritožnik podal resne očitke o kršitvi načela zakonitosti v kazenskem pravu (prvi odstavek 28. člena ustave). Če bi se ta očitek izkazal za utemeljen, take kršitve ne bi bilo mogoče odpraviti v ponovnem sojenju, temveč bi to pomenilo, da se pritožnik oprosti obtožbe. Poleg tega je ustavno sodišče upoštevalo tudi dejstvo, da pritožnik na podlagi sklepa ustavnega sodišča št. Up-790/14, U-I-227/14 z dne 21. 11. 2014 izvršuje poslanski mandat. Pritožnik je poslanec, ki je hkrati predsednik največje opozicijske stranke v državnem zboru, dobro delujoča opozicija pa je eden od temeljev demokracije. V primeru, da bi pritožnik na koncu uspel z ustavno pritožbo, bi torej na eni strani lahko nastale težko popravljive posledice za dobro in učinkovito delovanje demokratičnega parlamenta in oblasti kot celote. Na drugi pa bi morebitna zavrnitev ustavne pritožbe pomenila le ponovno vzpostavitev zdaj obstoječega stanja, torej nadaljevanje prestajanja zaporne kazni.«

***

Janez Janša se je na ustavno sodišče v zadevi Patria pritožil 27. novembra, v pritožbi pa je njegov odvetnik Franci Matoz tudi predlagal, naj sodišče do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patri. Omenjenemu predlogu je sodišče danes ugodilo, medtem ko mora o pritožbi vsebinsko še odločati. O zadevi sicer ustavno sodišče odloča absolutno prednostno. (STA)