Janša: Nič spornega, izvor je družinski denar

Predsednik SDS živi od prodaje knjig, plačevanje kreditov še nekako gre, pravi.

Objavljeno
30. september 2013 17.47
regent JANEZ JAN?XA
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - »Je sramota za pravo in žalitev za zdravo pamet in slovenski jezik,« je izjavil prvak SDS Janez Janša, potem ko je prevzel in prebral sodbo, zaradi katere bo moral za dve leti v zapor, če jo bo potrdilo drugostopenjsko sodišče v korupcijski zadevi Patria.

Če v sodbi vidi veliko napak in se bo nanjo pritožil, torej v njegovih osebnih financah ni nič spornega, je danes zagotovil Janša.

Za pojasnila smo ga namreč vprašali po tem, ko so mediji pred slabim mesecem dni razkrili nenavadno poslovanje zakoncev Janša s pomočjo sestrične Urške Bačovnik Janša bančnice Nataše Pajenk.

Ta je v preiskavi zaradi suma pranja denarja, ker sta zakonca Janša več let prinašala večje zneske gotovine Pajenkovi (ki je od leta 2009 zamenjala tri banke), ta pa je nato polagala denar na svoj račun in tako plačevala stroške zakoncev Janša.

»Vsi računi so bili plačani z mojim denarjem, izvor tega denarja pa sem pojasnil dvema institucijama za vsako položnico, tako da tukaj ni nobenih skrivnosti. Tudi vsi davki v zvezi s tem so bili plačani,« je odgovoril.

Izvor denarja, ki sta ga prinašala Pajenkovi, da predstavljajo Janševi in soprogini dohodki, je pojasnil. Na dodatno vprašanje, da gre pri tem vendarle za velike zneske denarja, pa je odgovoril, da je to denar iz dediščine. »Nič nenavadnega ni, da sem uporabljal usluge ženine sestrične, v tem ni nič nezakonitega in nič spornega,« pravi Janša.

Izvor denarja, ki sta ga zakonca Janša polagala na osebni račun bančnice Pajenk, je toliko bolj zanimiv, ker je to zanimalo tudi Komisijo za preprečevanje korupcije, ki je v januarskem poročilu ugotovila, da Janša ne more pojasniti izvora za najmanj 210.000 evrov. Na zaslišanju KPK Janša ni nikoli omenjal storitve osebne bančnice, je pa omenjal dediščino, a te po nam dostopnih podatkih ni prijavil nobeni pristojni instituciji.

Ker je zdaj brez prihodkov, nas je zanimalo še, kako zmore plačevati vse stroške (kredit, tri nepremičnine, življenjski stroški): »Prodajam svoje delo, kredite plačujem, nekako še gre. Moje knjige se kar prodajajo, meni ne pada naklada v nasprotju z vašim podjetjem, zato se raje ukvarjajte s tem, kaj se dogaja pri vas, ne pa, kako živim,« odgovarja Janša.