Janša o sklepu DZ: Slovenija je maksimalno izkoristila manevrski prostor

Vlada je predlog predmeta spora danes že potrdila in bo memorandum poslala na arbitražno sodišče v Haag.

Objavljeno
04. februar 2013 19.25
Posodobljeno
04. februar 2013 19.25
Zoran Potič, notranja politika, Ni. Č., Delo.si
Zoran Potič, notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Državni zbor je danes zvečer sprejel odločitev v zvezi s predmetom spora pred arbitražnim sodiščem, s sprejetimi sklepi pa je Slovenija po besedah premiera Janeza Janše »maksimalno izkoristila manevrski prostor, ki ga še daje arbitražni sporazu, in zavzela stališče, ki obeta uspeh pri najbolj vitalni točki tega spora.«

Državni zbor je s 70 glasovi za in petimi proti na današnji izredni zaprti seji podprl predlog, ki ga je pripravila strokovna skupina ministrstva za zunanje zadeve. Odločitev poslancev je po seji sporočil Matej Tonin (NSi).

»To je zmaga stroke nad politiko,« je vedro dejal zunanji minister Karl Erjavec po treh urah prepričevanja poslancev članov odbora za zunanjo politiko. Ti so DZ predlagali, naj podprejo predlog memoranduma, ki ga je pripravila strokovna komisije MZZ.

»Zelo sem zadovoljen s sklepom DZ,« je dejal Erjavec in napovedal, da bo Slovenija lahko že v kratkem poslala memorandum na arbitražno sodišče v Haag. Povedal je še, da je vlada danes predlog predmeta spora, ki ga je potrdil tudi OZP, že potrdila in da ga zdaj ne bo obravnavala še enkrat, ampak ga bo lahko poslala v Haag.

Čeprav je odbor za zunanjo politiko (OZP) minuli teden enkrat že pozval vlado, da naj podpre memorandum in predmet spora med Slovenijo in Hrvaško, ki ga je pripravila strokovna komisija za zagovor pred arbitražnim tribunalom, se je vlada na petkovi seji odločila drugače. Enoletnega dela domačih in tujih strokovnjakov ni želela podpreti, ampak je predlagala, da bi se poslanci na izredni seji in za zaprtimi vrati opredelili bodisi za predlog MZZ bodisi za dopolnjeni predlog memoranduma, ki so ga na vladi poimenovali 1A.

Erjavec je pred sejo OZP dejal, da gre za škodljiv predlog memoranduma, ki je v vlado »priletel« v zadnjem trenutku in ni povsem jasno, kdo ga je pripravil. Je pa domneval, da so ga pripravili ljudje iz kroga, ki se zbirajo okoli Zavoda 25. junij, vodi pa ga Marjan Podobnik.

Neuradno je avtor tega predloga memoranduma, ki ga je na petkovi seji povzela tudi vlada, ustavni sodnik Mitja Deisinger, ki je bil pred nastopom funkcije aktiven sodelavec zavoda. Deisinger se je udeležil tudi današnje seje OZP v družbi predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča. Tudi po tej različici arbitražnega zagovora naj bi Slovenija pred sodniki zagovarjala izhodišče, da bi morala kopenska meja potekati po kopnem do Savudrijskega rta, a na OZP ni dobil podpore. Očitno so jih prepričale besede zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je pred sejo dejal, da je to predlog, ki je v nasprotju s slovenskimi interesi, predvsem pa ga bo težko argumentirati. »Treba je vedeti, da bo sodišče delovalo skladno z mednarodnim pravom in da je zato treba imeti prave argumente,« je poudaril Erjavec.

Kot argument proti vladnemu predlogu memoranduma in v korist predloga MZZ pa bi lahko štelo tudi pismo iz Pariza. Po naših informacijah ga je vladi poslal vodja odvetniške skupine Alain Pellet, ki ga najela Slovenija za zagovor pred arbitražnim sodiščem. Menda je v njem zapisal, da predlog memoranduma 1A ni najboljša ideja, ker da bi s takšno vsebino lahko ogrozili temeljne slovenske interese.

Tako so danes na OZP v navzočnosti premiera Janeza Janše sprejeli sklep, v katerem predlagajo, da bi državni zbor potrdil memorandum MZZ. Na sklep se navezuje izjava s klavzulo ultra vires, kar pomeni, da če tribunal ne določi stika slovenskega teritorija z odprtim morjem, potem arbitražno sodišče ni izpolnilo svojega mandata na podlagi mednarodne pogodbe.

Hrvaška: Memorandum rade 
volje pošiljamo v Haag

Medtem ko slovenska politika memorandum za izvedbo arbitražnega sporazuma o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško obravnava v zaporednih sejah delovnih teles državnega zbora in vlade, na Hrvaškem potekajo priprave na memorandum v popolni tajnosti. Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes v Bruslju izjavila, da pripravljajo »prvovrsten« memorandum za arbitražo, ki ga bodo na sedež arbitražnega sodišča poslali rade volje in pravočasno. Zaplete na slovenski strani pa je komentirala z besedami, da gre očitno za vzroke, ki so povezani s političnimi razmerami.