Janša: Orbanu sem dejal, naj zadeve ne jemlje preresno

Na zunanjem ministrstvu o zadevi brifing pravijo le, da imata Slovenija in Madžarska razvejane in raznovrstne odnose.

Objavljeno
23. junij 2011 16.53
Posodobljeno
23. junij 2011 17.05
E. S., Delo.si
E. S., Delo.si
Ljubljana - Na ministrstvu za zunanje zadeve o zapletih v odnosih z Madžarsko v zvezi z izjavami premiera Boruta Pahorja sicer ne želijo govoriti.

»Verjamemo, da se bodo ti odlični odnosi nadaljevali tudi v prihodnje,« je za STA dejala vodja službe za odnose z javnostmi na MZZ Miriam Možgan. Dodala je, da je premier Pahor madžarski strani že predal pojasnilo, ob robu vrha Evrospke unije, kamor odhaja danes, pa se bo predvidoma tudi sestal z madžarskim premierom.

Pahor pohvalil madžarsko predsedovanje EU

Premier Borut Pahor medtem pozdravlja uspehe madžarskega predsedovanja EU. Poudarja tudi, da bo velik uspeh Madžarske in premiera Viktorja Orbana sprejem izjave glede članstva Hrvaške v EU, če bo do nje prišlo.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Peter Szijjarto pa je v Bruslju dejal, da so sprejeli pojasnilo slovenskih uradnih virov ter da nadaljnja razprava o tem ni potrebna. Odnosi med Slovenijo in Madžarsko so po njegovih besedah »izvrstni, osebni odnosi med slovenskim predsednikom vlade in njegovim madžarskim kolegom pa prav tako«.

Zadevo je sicer danes ob prihodu na vrh Evropske ljudske stranke (EPP) v Bruslju komentiral tudi prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. »Diplomatski zaplet je povzročil predsednik vlade in on ga mora tudi rešiti. Sem pa že govoril z gospodom Orbanom in sem mu svetoval, naj zadeve ne jemlje preveč tragično in resno,« je povedal.