Janša potrdil interpelacijo zoper Čuferja

Predsednik SDS: Vložena bo iz formalnih in vsebinskih razlogov. Minister Uroš Čufer se na napoved še ni odzval.

Objavljeno
20. september 2013 13.34
Čufer
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - V tem tednu je SDS napovedala, da bodo vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za finance Uroša Čuferja, sinoči je to potrdil tudi prvak stranke Janez Janša.

Interpelacija bo vložena iz formalnih in vsebinskih razlogov. »Formalni razlog je sicer kršitev zakona pri poskusu degradiranja Družbe za upravljanje terjatev bank, vsebinski pa v ukrepih, ki so sprejeti za to, da se za tajkunske kredite znova vzame denar iz žepov davkoplačevalcev,« je dejal ob robu slovesnosti Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve v Preboldu, poroča STA.

Čufer se na napoved še ni odzval. »Minister Čufer interpelacije ne more komentirati, dokler se ne seznani z njeno vsebino,« so ob napovedi interpelacije sporočili s finančnega ministrstva.

Interpelacijo je napovedal vodja poslancev Jože Tanko. Tanko se ne strinja z ukrepi za sanacijo bančnega sistema, nezakonita se mu tudi zdi razrešitev poslanca SDS Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Očitek o velikem Čuferjevem kadrovskem vplivu je sredi letošnjega julija izrekel tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Janša: Dogovor o proračunu ne prinaša politične stabilnosti

Predsednik SDS je v Preboldu za STA komentiral aktualna politična dogajanja. Meni, da politične stabilnosti v Sloveniji ni in je tudi dogovor o proračunu ne prinaša, ker je ta prazen.

»Za naslednje leto pa glede na napovedi nadaljnje recesije in padanje domače potrošnje na podlagi, ki je zdaj predstavljena, ni mogoče računati niti na to, da se ponovi letošnje leto, kaj šele, da se primanjkljaj zniža na tri odstotke,« jekomentiral prvak največje opozicijske stranke.

Napovedal je, da državi grozi padec iz finančnih trgov in nezmožnost refinanciranja dolgov v prihodnjem letu, »ko bo za ta namen potrebovala skoraj pet milijard evrov«.

»Nekateri iz Foruma 21 so si razdelili milijonske devidende«

To kar sta Banka Slovenije in ministrstvo za finance naredila s Probanko in Factor banko je po njegovih besedah namreč potrditev motivov, zaradi katerih so rušili njegovo vlado. »Glavni motiv za to je bila namreč napoved transparentne sanacije bančnega sistema, to kar so zdaj naredili, pa je prikrivanje odgovornosti in dodatna kraja denarja iz žepov davkoplačevalcev. Zato da so si nekateri iz Foruma 21 razdelili milijonske dividende obeh bank, ki bi morale biti likvidirane že pred leti,« je dejal Janša.

»Dogajanja v PS so obrobnega pomena«

O tem, kako bi na politično stabilnost lahko vplivala napoved aktualne premierke Alenke Bratušek, da se bo potegovala za predsednico največje koalicijske stranke, Janša meni, da čeprav to morda zgleda prvovrstna politična tema, so dogajanja v Pozitivni Sloveniji obrobnega pomena.

Ne glede na to, kaj se bo s to stranko zgodilo, to ne bo imelo bistvenega vpliva na tok dogajanj v državi, ki ga usmerjajo drugi, tisti, ki so stranko ustanovili, zato je po njegovem povsem nepomembno, kdo bo na čelu te stranke igral vlogo marionete.