Janša: SDS ostaja vodilna stranka

Tožb v Avstriji, ki so jim slovenski mediji posvetili pozornost, Janša na letnem taboru SDS v Lepeni ni posebej komentiral.

Objavljeno
30. julij 2011 17.04
Posodobljeno
30. julij 2011 17.04
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Lepena - Osrednjega dogodka, tradicionalnega večdnevnega tabora Slovenske demokratske stranke (SDS), ki je bil že sedemnajstič v Lepeni ob Soči, so se poleg predsednika stranke Janeza Janše, poslancev državnega zbora in drugih vidnejših članov stranke udeležili tudi predstavniki občinskih odborov SDS iz vse Slovenije. Janez Janša je v nagovoru več kot tisočglavemu članstvu dejal, da SDS še naprej ostaja vodilna stranka v Sloveniji. Vlada za izzive nima pravih rešitev, je presodil Janša, kljub težavam v koaliciji pa jeseni parlamentarnih volitev še ne pričakuje. Janez Janša meni, da se njihovi politični nasprotniki bojijo, da bi bile predsedniške in državnozborske volitve prihodnje leto sočasno. A pričakuje, da bodo državnozborske pred predsedniškimi. Prepričan je tudi, da bodo imeli prihodnji mandat trdno večino v državnem zboru, ta pa jim bo omogočila, da se stvari v državi spet uredijo. SDS bo uveljavila znanje in moč, hkrati pa »SDS ve, kaj je treba narediti, da bo Slovenija domovina za vse in tudi pravna država«.

»Kdor ne dela, sploh ne ve, kdaj bi nehal,« je dejal opozicijski prvak in dodal, da vlada sicer nekaj poskuša narediti, vendar ne ve, kaj bo izpadlo. To je podobno kot pri Butalcih, je še dejal Janša in požel odobravanje med članstvom. Vladi je očital, da Slovenija vsak dan porabi deset milijonov evrov več, kot ustvari, in da bodo račune plačevale prihodnje generacije. »Politiki bodo plačali politično ceno, vi pa ekonomsko,« je še dejal članom. Zavzel se je za širši politični dialog v Sloveniji, tudi o predlogih, ki so jih zasnovali v SDS.

V nagovoru se skorajda ni dotaknil ne obtožnice avstrijskega državnega tožilstva v »patrijski« orožarski aferi ne poročanja slovenskih medijev o tej temi; dejal je le, da se mediji bolj ukvarjajo z vsemi drugimi temami kot pa z gospodarsko krizo. Ko je SDS alternativa in ima program za naprej, je le tarča napadov in laži. »Če bi v Sloveniji laž prepovedali za en dan, bi večina medijev propadla ali šla na dražbo kot Delo Revije,« je Janša nadaljeval v značilnem slogu. Zadnje meritve javnega mnenja, ki je bila opravljena po vloženi tožbi v primeru Patria v Avstriji in je zaznala upad podpori SDS, ni bil pripravljen komentirati. V službi SDS za odnose z mediji rezultatom ankete zaradi nereprezentativnega vzorca (400 anketirancev) ne pripisujejo velikega pomena.

Janeza Janšo je na začetku uradnega dela spremljala tudi žena Urška Bačovnik, ki pa je pozneje družbo zapustila. Med poslanci SDS smo v Lepeni med drugim opazili Mira Petka, Evo Irgl, Zvonka Černača, Branka Grimsa pa tudi številne strankine župane in podžupane.