Janša: Še bo treba poseči v plače

Premier ne izključuje možnosti vezave zaupnice na sprejem ukrepov in rekonstrukcijo vlade.

Objavljeno
20. avgust 2012 13.49
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - »Jeseni bomo ocenili uresničevanje koalicijske pogodbe. Takrat bomo sprejeli odločitev, ali je rekonstrukcija vlade potrebna«, je v intervjuju za današnji Reporter napovedal premier Janez Janša, poroča STA. »Vsak, kdor želi pomagati, je dobrodošel. In vsak, kdor ni sposoben držati dane besede, bi ravnal pošteno, da iz nje odide.«

»Možnost vezave zaupnice na sprejem ukrepov, ki so ključni za izhod iz krize še vedno obstaja,« je dejal in poudaril, da obstaja malo upanja, da se bo slovenska politika lahko uskladila okoli sanacije bank, upravljanja državnega premoženja in vpisa fiskalnega pravila v ustavo. Razloge vidi v vplivu stricev iz ozadja na SD, ki pa v rokah drži usodo vnosa fiskalnega pravila v ustavo.

Janša napoveduje, da bo vlada kljub »močnim ostankom preteklosti, ki se borijo za ohranitev svojih privilegijev«, vztrajala pri odgovornost za nastale slabe terjatve.

• Po njegovih besedah je treba v zakon o sanaciji bank zapisati enako določbo kot v zakon o koncu lastninjenja, kjer piše, da kazniva dejanja iz tega naslova ne zastarajo.

• Predlog, da bi državnemu zboru nadzornike holdinga predlagal predsednik republike, pa je po Janševem mnenju v nasprotju z ustavo.

• O upravljavljanju državnega premoženja sta v Sloveniji le dve možnosti, je dejal: »Ali ga upravlja legalna in legitimna vlada s sodelovanjem opozicije pri nadzoru ali pa pod različnimi krinkami udbomafija s svojimi podaljški v nekaterih strankah.«

• Slovenija je zaradi paketov za rast bolj privlačna za tuje naložbe in investicije, kot je bila kadarkoli doslej. »Vendar doma gospodarstvo skoraj nima več nobenih rezerv, potencialni tuji partnerji pa bodo čakali, da uredimo razmere, potem bodo šele možni resni pogovori.«

• Glede denarja za javne naložbe, tako imenovanem slovenskem New Dealu, Janša pravi, da zanje denarja ni. »Zadolževati se skoraj ne moremo, ker so nam bonitetne ocene upadle pod sprejemljivo mejo, velikih tujih investicij pa v slovenskem vse bolj kaotičnem položaju kratkoročno ne moremo pričakovati,« poudarja.

• Janša še meni, da bo treba poseči v plače v javnem sektorju. »V administraciji in javnem sektorju nasploh je glede na primerjavo s stanjem pred desetimi ali 15 leti vsaj 15 odstotkov zaposlenih preveč.«

• O aktualnem predsednika republike Janša pravi, da je od njega pričakoval več podpore glede vladnih ukrepov in zakonskih sprememb.