Janša spet na dnevnem redu

Zakonodajno pravna služba vztraja pri svojem mnenju. Pravniki različno o poslanskem mandatu predsednika SDS.

Objavljeno
06. oktober 2014 21.17
tlo*DZ
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Tudi v dodatnem mnenju zakonodajno-pravna služba (ZKP) državnega zbora ni umaknila svojega stališča, da bi bil odvzem mandata predsedniku SDS Janezu Janši ustavno sporen. Oceno, da niso upoštevali vseh določb zakona o poslancih, so zavrnili.

Zakon o poslancih res deloma ureja tudi pravico kandidirati za poslanca, a to »ni pravno relevantno«, da bi Janezu Janši lahko odvzeli mandat, ker je bil na zaporno kazen obsojen že pred izvolitvijo, je zapisano v mnenju zakonodajno-pravne službe, ki je bilo objavljeno včeraj. Dodatno mnenje so pripravili, ker jim je predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat (SMC) avgusta očital, da niso upoštevali vseh dimenzij poslanskega zakona, ko so opozorili, da zakon govori o prenehanju mandata le, če je poslanec obsojen, ko opravlja funkcijo. Z dodatnim mnenjem zakonodajno-pravna služba ne umika opozorila, da bi bila ustavno sporna širitev te določbe zakona, da bi se iz zbora večina znebila Janše, ki je za poslanca kandidiral že po pravnomočno izrečeni sodbi.

Kako ugasniti ali zamrzniti mandat

Dodatno pojasnilo so pripravili za sejo mandatno-volilne komisije, ki bo pojutrišnjem ponovno razpravljala o tem, če bi državni zbor odločal, ali bi Janši kljub zaporni kazni dovolil opravljati funkcijo ali pa bi mu v nasprotnem primeru ta ugasnila. Kot smo že poročali, je drugačno mnenje, da bi Janši lahko »ugasnili« mandat ali pa mu vsaj zamrznili funkcijo, dokler je v zaporu in morda celo omogočili delo nadomestnemu poslancu, kakor je to mogoče pri premieru in ministrih, pripravila skupina petih pravnikov, ki so jih, da bi pripravili drugačno pravno stališče o omenjenem vprašanju kot ZKP, predlagali iz SMC, SD, Desusa, ZL in Zaaba. To so: Franc Grad, Rajko Pirnat, Ciril Ribičič, Aleš Zalar in Dino Bauk.

Na sejo mandatno-volilne komisije, ko bo v četrtek razpravljala, ali sprožiti ugašanje ali zamrzovanje mandata Janši, omenjeni pravni strokovnjaki niso povabljeni, da bi poslancem podrobneje pojasnili, kako bi bilo njihove zamisli mogoče izpeljati. So pa vabljeni predstavniki parlamentarne pravne službe. Spet je mogoče pričakovati burno sejo. SDS je že zahtevala umik točke z dnevnega reda. Pričakovati pa je, da bodo v stranki Zaab in Združeni levici vztrajali pri ostrem stališču, da zapornik Janez Janša ne sme biti poslanec, pa kakor koli že različni pravniki razumejo zakone in ustavo.