Slovenija se lahko z reformami še izogne zaprosilu za pomoč

Janša po srečanju s predsednikom ECB Draghijem: Sprejeti moramo pet ukrepov.

Objavljeno
04. oktober 2012 18.07
Posodobljeno
04. oktober 2012 19.22
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Brdo pri Kranju – Slovenija se lahko izogne zaprosilu za finančno pomoč, če bo izvedla nujne reforme, je po seji sveta Evropske centralne banke (ECB) povedal guverner Banke Slovenije (BS) Marko Kranjec. Predsednik ECB Mario Draghi pa je sporočil, da je ECB ob izpolnitvi pogojev že pripravljena kupovati obveznic evrskih držav.

»Še veliko prezgodaj je govoriti o zahtevi za mednarodno finančno pomoč. Vsi glavni makroekonomski podatki kažejo, da ne bo treba zaprositi za pomoč, če država sprejme odločne ukrepe za fiskalno konsolidacijo, reformi pokojninskega sistema in trga dela ter stabilizira bančni sektor. Seveda pa je to v večini držav predvsem politična odločitev, centralna banka ne more delovati v okolju, ki je z makroekonomskega vidika samo po sebi nestabilno,« je v odgovorih na novinarska vprašanja razložil Marko Kranjec. Mario Draghi se je odgovoru na to vprašanje izognil, povedal pa je še, da se ECB strinja s priporočili, ki jih je Sloveniji nedavno namenila misija Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Slovenija se lahko izogne mednarodni pomoči, a mora sprejeti pet ukrepov, je po srečanju z Mariom Draghijem povedal premier Janez Janša. »Znižati moramo proračunski primanjkljaj, kar je vlada storila s sprejetjem proračuna za prihodnji dve leti. Stabilizirati moramo slovenski bančni sistem. Državni zbor je že sprejel ustrezen zakon.

Do konca leta bo družba za upravljanje terjatev, če ne bo nagajanj, operativna. Potem moramo resno pristopiti k prestrukturiranju državnega dela slovenske ekonomije. Zato je bil ustanovljen slovenski državni holding, prek katerega bo mogoče izvesti nadaljnjo pregledno privatizacijo. Na koncu pa je seveda treba do konca leta sprejeti pokojninsko reformo in reformo trga dela,« je naštel Janša.

Po njegovih besedah bodo ti ukrepi Slovenijo zagotovo pripeljali »v varne vode, kjer bo mogoče pluti z lastnimi jadri in brez strahu, da se bo kriza v Sloveniji nadaljevala«.